Geri Dön
Politika TBMM'de, MSB ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi

TBMM'de, MSB ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçeleri kabul edildi.

TBMM'de, MSB ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, '2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Genel Kurulun bugünkü birleşiminde, MSB ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülmeye başlandı.

Saadet Partisi grubu, partilerinin Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in rahatsızlığı nedeniyle sabahki oturuma katılmadı. Genel Kurul, bakanlıkların bütçesi üzerine yapılan konuşmalarla devam ediyor.

DEM'Lİ SAKIK'TAN AK PARTİ'Lİ ÇELEBİ'YE KÜFÜR

TBMM Genel Kurulunda AK Parti grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütlerine yönelik başarılı operasyonlarını anlatarak, CHP ve DEM Parti'yi eleştirdi. Çelebi, "Bizim öpeceğimiz bellidir ve duruşumuz nettir. Biz Genel Merkezimizde bayrak kaldırmıyoruz, Afrin'e bayrak dikiyoruz. HDP barajı geçince sevinçten zıplamıyoruz, biz bedava traktör dağıtmıyoruz, hain teröristlere bedava roket dağıtıyoruz. Ajanları, PKK ve Öcalan severleri savunmuyoruz; hainlerin dağlarda musallat oldukları o 12-13 yaşındaki Kürt kızlarımızı savunuyoruz ve 'Kürtlerin devleti yoktur' demiyoruz; 'Kürtlerin devleti vardır, Türkiye Cumhuriyeti’dir' diyoruz. Biz Demirtaş'a selam çakıp şehitlerimizin ruhunu sızlatmıyoruz" dedi.

Çelebi'nin bu sözleri üzerine DEM Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş tepki göstererek, "Demirtaş'ın adını ağzına alma" dedi. DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık da, "Oynak adamsın sen, seni ciddiye alan mı var. Dönek adamsın sen, fırıldak adamasın sen. Vekillik için satmayacağın şey yok. Partini satıp giden adamsın sen" dedi. DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan da, "Sen önce partini sattın, partini. Hangi yüzle konuşuyorsun" ifadelerini kullandı.

Çelebi ise, "Milletvekili yemini ederken 'kedi', bölücülük yemini ederken 'aslan' kesilmeyeceksiniz. Önce bu aşamalardan geçeceksiniz. Ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne utanmadan kimyasal silah iftirası atmayacaksınız. Aybüke Yalçın ve katledilen 149 öğretmenimizin hakkını size yedirmeyiz.  Atatürk'ün izinde, Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na selam olsun. Bir gece ansızın gelebiliriz, bir gece mutlaka geleceğiz" dedi. 

Bunun üzerine DEM'li Sırrı Sakık, Çelebi'ye küfretti. AK Parti ve MHP’li milletvekilleri de Sakık'a sert tepki gösterdi. Vekiller arasındaki tartışmanın uzaması üzerine Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ oturuma ara verdi.

SAKIK, İKİ OTURUMA KATILAMAYACAK

Verilen aranın ardından, görüşmelere geçildi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ın geçen oturumda sarf ettiği sözlerle bir milletvekiline 'hakaret' fiilini işlediğini ve bu nedenle iç tüzüğü ihlal ettiğini belirterek, Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verilmesi gerektiğini söyledi. Bozdağ, Sırrı Sakık'a Meclis'ten iki birleşim çıkarılma cezası verilmesini oylamaya sundu.  Yapılan oylamada Sırrı Sakık'ın Meclis'ten iki oturum geçici çıkarılması kabul edildi. Ardından Sakık, salondan çıktı ve bütçe görüşmelerine devam edildi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İLE ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI'NIN BÜTÇELERİ KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi. Bakanlar sunumlarının ardından, milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verdi. Genel Kurul'da milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati uygulamasının devam edeceğini söyledi. Bakan Bayraktar, Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın 2024 Mayıs ayına kadar 25 metreküplük doğalgazın vatandaşa bedelsiz olarak verilmeye devam edeceğini belirtti. Bakan Bayraktar ayrıca, enerji gelirlerinin Meclis’ten geçerek yasalaşan ve Aile Fonu’na aktarılarak gençler için kullanılacağını da söyledi. Asgari ücretlinin aldığı ücretin yüzde 20’siyle elektrik faturası ödediğini kaydeden Bakan Bayraktar, "1 Ocak 2002 asgari ücretle elektrik tüketim tutarı payı yüzde 20, yani asgari ücretli aldığı ücretin yüzde 20’siyle elektrik faturası ödüyor. 2023 Aralık'ta, inşallah önümüzdeki ay asgari ücret yenilenecek ama asgari ücretle sadece yüzde 2,6'sıyla elektrik faturasını ödüyor" dedi.

Ardından, Milli Savunma Bakanı Güler milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı. Türkiye olarak Karadeniz'de gerginliği azaltan ve dengeyi sağlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni dikkatle, sorumlu ve tarafsız bir biçimde uyguladıklarını ifade eden Bakan Güler, "Uygulamakta da kararlıyız. Diğer yandan, ülkemizin koordinasyonunda hayata geçirilen ve etkinliğiyle küresel gıda krizinin aşılmasına büyük katkı sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın, yeniden aktif hale gelmesi için girişimlerimizi de sürdürüyoruz" diye konuştu.

Genel  Kurul'da konuşmaların ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçeleri kabul edildi.