Geri Dön
Teknoloji Antalya'da yapay zeka destekli yenilenebilir enerji sistemi hayata geçirildi

Antalya'da yapay zeka destekli yenilenebilir enerji sistemi hayata geçirildi

Turkcell, enerji tasarrufuna yönelik yenilikçi teknolojileri hayata geçirmeye devam ediyor. Teknoloji çözüm ortaklarından Huawei ile mevcut iş birliklerine bir yenisini daha ekleyen şirket, baz istasyonlarında yapay zekâ tabanlı enerji depolama sisteminin ilk örneğini Antalya’da hayata geçirdi.

Antalya'da yapay zeka destekli yenilenebilir enerji sistemi hayata geçirildi

Depolama sistemi sayesinde, elde edilen güneş enerjisi, yapay zekâ teknolojisiyle lityum akülerde depolanıyor ve baz istasyonunun elektrik ihtiyacı bu akülerden karşılanıyor. Bu sayede enerji kesintisi yaşanmadan servislerin sürekliliği sağlanırken, yenilenebilir enerji kullanımıyla karbon salınımı da azaltılıyor. Yapay zekâ teknolojisiyle verileri analiz edip dijital çözümler geliştirerek çalışan sistem sayesinde, güneşten elde edilen yenilebilir enerji lityum akülerde depolanıyor. Bu sayede enerji kesintilerinden etkilenmeden servis sürekliliği sağlanan baz istasyonu, yenilenebilir enerji kullanımı yoluyla karbon salımını da azaltıyor. 

ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZLA ÇEVRECİ VE YENİLİKÇİ FİKİRLERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ 

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, konuyla ilgili şunları söyledi:  

“Sürdürülebilirlik çalışmalarının geliştirilmesine her zaman özen gösteren çevre dostu bir şirket olarak baz istasyonlarımız, veri merkezlerimiz ve ofis binalarımızda çevresel etkiyi azaltmaya yönelik çözümler üretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda teknolojik çözüm ortaklarımızla yeni fikir ve uygulamaları şebekemizde hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz Şubat ayında Barselona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde yıllardır değerli bir iş ortaklığı yürüttüğümüz Huawei ile sürdürülebilirlik alanında stratejik iş birliği anlaşmalarına imza atarak yeni bir adım daha başlatmıştık. Bu kapsamda yaptığımız iş birliği çerçevesinde, deneme amaçlı enerji depolama sistemi çözümünün güneş enerjisi kullanarak önemli bir enerji tasarrufuyla birlikte daha az karbon salınımı sağladığını ortaya koyuyoruz. Yenilikçi yapay zekâ teknoloji imkanlarını da kullanarak sağladığımız bu enerji tasarrufu ile ülke ekonomisine ve çevre duyarlılığımıza katkı yaparken, karbon etkisini azaltacak sonuçları somut olarak görmek bizi mutlu ediyor. Türkiye’de örnek olacak bu alandaki yenilikçi ilk uygulamaları hayata geçirmeye devam edeceğiz.”  

GÜNLÜK ENERJİ TÜKETİMİNİN ORTALAMA YÜZDE 70’İNİ KARŞILIYOR 

Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li, yaptığı açıklamada, “Sürdürülebilir gelişim ve yenilenebilir enerji hem Huawei’in hem de Turkcell’in ortak ana stratejilerinden. Antalya’da Turkcell için geliştirdiğimiz baz istasyonu, Huawei’in yapay zeka destekli solar-lityum sinerjisiyle uçtan uca yeşil saha çözümünün uygulandığı bir saha. Baz istasyonunun yapay zeka yeteneğini ve güneş enerjisi depolama kapasitesini ölçen Turkcell ve Huawei ekipleri, başarılı neticeler kaydetti. Ayrıca gördük ki, sahanın güneşten elde ettiği enerji, kendi günlük enerji tüketiminin ortalama yüzde 70’ini karşılıyor. Türkiye’de iletişim ve dijital enerji altyapılarının ana sağlayıcısı olarak Türkiye için sürdürülebilir ve yenilenebilir çözümler üretmeye devam edeceğiz” dedi.  

ENERJİNİN BÜYÜK KISMI GÜNEŞTEN ELDE EDİLECEK 

Proje kapsamında belirlenen baz istasyonunda güneş paneli, lityum batarya ve yapay zeka teknolojileri çalışan enerji yönetim sistemi kullanılarak kurulum yapıldı.  Sistem sayesinde istasyonun enerji ihtiyacı, güneş panellerinden üretilen elektrik ve güneş enerjisi ile şarj edilen lityum akülerden karşılanıyor. Enerji ihtiyacının hangi kaynaktan karşılanacağı, saha koşullarından elde edilen verilerin analizine göre yapay zekâ teknolojisiyle çalışan yönetim sistemi tarafından hesaplanıp yönetiliyor. Güneş ışıma sürelerinin daha fazla olduğu yaz döneminde güneş enerjisinden daha fazla faydalanılması öngörülüyor.