Geri Dön
TeknolojiBakan Kacır: Ülkemizde yapay zeka ekosisteminin gelişmesini, Milli Teknoloji Hamlesi açısından kritik görüyoruz

Bakan Kacır: Ülkemizde yapay zeka ekosisteminin gelişmesini, Milli Teknoloji Hamlesi açısından kritik görüyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, APY TEKMER Açılış Töreni’nde konuştu. Kacır, "350’den fazla teknoloji girişimcisine bugüne dek sağladığımız destek, 263 milyon TL’yi aştı. Ülkemizde yapay zeka ekosisteminin gelişmesini Milli Teknoloji Hamlesi açısından kritik görüyoruz ‘’ dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB’in destekleriyle Albaraka Portföy Yönetimi’nin Ostim Teknik Üniversitesi ortaklığıyla kurduğu APY TEKMER‘in Ataşehir’de 11.30’da düzenlenen Açılış Töreni’ne katıldı. Programsa ayrıca KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Albaraka Kontrol Yönetimi Genel Müdürü Emin Özer, çok sayıda girişimci ve davetli de yer aldı.

‘’ÜLKEMİZİN KRİTİK TEKNOLOJİLERİ YERLİ VE MİLLİ OLARAK GELİŞTİRMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’’

Bakan Kacır, teknoloji girişimlerini büyütmek adına çaba gösterdiklerini vurgulayarak, ‘’Teknolojideki hızlı gelişim ve dijital dönüşüm baş döndürücü şekilde devam ediyor. Geleneksel iş modellerini yıkan ve ekonomik büyümenin yeni itici gücü haline gelen tekno-girişimcilik yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında başat rol üstleniyor. Ülkemizin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmesi, yüksek teknoloji alanlarında daha rekabetçi ürün ve hizmetler sunması için uygulama ve düzenlemelerle teknolojik girişimlerini büyütmek adına çalışıyoruz. Akademi ve sanayi arasında köprü vazifesi görerek bilginin ticarileşmesini ve yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüşmesini sağlayan teknoparklarımızla yapay zekadan uzaylı teknolojilerine, biyoteknolojiden finans teknolojilerine, pek çok alanda sayısız başarı hikayeleri oluşturduk. sayıları bin 600’e ulaşan AR-GE ve Tasarım Merkezlerimizdeki firmalarımızın katma değerli üretim odaklı projelerine destek olduk. 60’tan fazla hızlandırıcı ve 80’den fazla kuluçka merkezi ile tohum aşamasındaki girişimlerin serpilmesi için uygun bir iklim oluşturduk’’ dedi.

‘’SON 3 YILDA GİRİŞİMCİLERİMİZE 7,4 MİLYAR TL KAYNAK AKTARDIK’’

Girişimcilere, farklı projeler kapsamında aktarılan kaynaklara değinen Kacır, ‘’2018’den bu yana paydaşlarımızla birlikte düzenlediğimiz Teknofest’lerle milyonlarca gencimizi teknoloji geliştirme yolculuğuna kazandırıyoruz. Fikirden ürüne giden yolda binlerce girişimin doğmasına şahitlik ediyoruz. Girişimlerin teknoloji dünyasında birer yıldıza dönüşmesini sağlayan Dene-yap atölyelerini tüm ülke sathına yaydık. Fonların fonu mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişim ekosistemimizin büyümesinde de çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz. Ana yatırımcısı olduğumuz teknoloji ve inovasyon fonunun, fonların fonu şeklinde yapmış olduğu girişim sermayesi yatırımları aracılığıyla bugüne dek 66 girişime 112,3 Milyon Avro yatırım yaptık. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla yürüttüğümüz Tech-InvesTR programı çerçevesinde sağlık teknolojilerinden makine öğrenmesine, finans teknolojilerinden giyilebilir teknolojilere, 92 farklı girişime 1,95 Milyar TL kaynak aktardık. Vakıf Katılım ve Albaraka Türk Katılım Bankası ile birlikte yürüttüğümü Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nda da bugüne dek 38 girişime 15 Milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Mevzuat düzenlemeleri ile AR-GE teşviklerimizden yararlanan AR-GE merkezleri ve Teknopark firmalarının yararlandıkları teşvikleri girişim yatırımlarına yönlendirmesini sağladık. Bugüne dek 2 bin 293 teknoloji girişiminin kurulmasını sağlayan TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı’nı bir yatırım programına dönüştürdük. KOSGEB eliyle sadece son 3 yılda fikirlerini hayata geçiren girişimcilerimize 7,4 Milyar TL kaynak aktardık. Ulusal teknoloji girişimciliği stratejimizin ana uygulamalarından biri TURCORN 100 programıyla da erken aşamayı başarıyla geçmiş hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ediyoruz. Geldiğimiz noktada 6’sına bakanlık olarak destek vermiş olduğumuz 7 TURCORN’umuz yani milyar dolar değeri aşan girişimimiz var’’ şeklinde konuştu.

Bakan Kacır: Ülkemizde yapay zeka ekosisteminin gelişmesini, Milli Teknoloji Hamlesi açısından kritik görüyoruz

‘’TÜRK TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ SON 3 YILDA 4 MİLYAR DOLARA YAKIN YATIRIM ALDI’’

Kacır, TEKMER’le sağladıkları desteğin son birkaç yılda büyük oranda arttığını vurgulayarak, ‘’Önceki 10 yılda toplam 1 milyar dolar yatırım yapılan Türk teknoloji girişimleri son 3 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım aldı. Evet Türkiye’ye özgü garaj modeli başarıya ulaşmıştır. Kuşkusuz bu modelin temel yapı taşlarından biri de özel sektör öncülüğünde, kuluçka aşamasındaki girişimlerin hızlı şekilde pazara açılması ve ölçeklenmesi sürecindeki tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulan TEKMER’ler ve Teknoloji Geliştirme Merkezleri. Bizler de, TEKMER destek programımızda ülkemizde yeni iş fikirlerinin yeşermesinde öncü role sahip TEKMER’lerin yanında yer alıyoruz. TEKMER’lerimiz bünyesinde girişimcilik yolculuğuna devam eden kuluçka firmalarımıza kapsamlı AR-GE teşviklerimizden yararlanma imkanı sunuyoruz. Yenilikçi ürün ve hizmetlerin ticarileşmesi için platform vazifesi gören 27 TEKMER’e ve TEKMER’ler bünyesinde 350’den fazla teknoloji girişimcisine bugüne dek sağladığımız destek, 263 milyon TL’yi aştı. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz İstanbul’umuzun girişimcilik ekosistemdeki yeni başarılarına katkı sunacak APY TEKMER'le de özellikle yenilikçi teknolojilerin öncüsü dijitalleşme ve yapay zeka dikeylerinde fikirlerin girişimlere dönüşmesini sağlayacağız. Dünyadaki büyük teknoloji firmalarının geliştirdiği çözümlerle tekelleşmesi ve bu alanda diğer ülkeleri bağımlı hale getirmesi riskine ve tehdidine karşı, ülkemizde yapay zeka ekosisteminin gelişmesini Milli Teknoloji Hamlesi açısından kritik görüyoruz." ifadelerini kullandı.

‘’92,2 MİLYAR TL İLE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİNDEN BİRİYİZ’’

Albaraka Garaj’ı kurarak, girişimcilik ekosistemine destek olmayı ve yeni girişimlerin büyümesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Albaraka Kontrol Yönetimi Genel Müdürü Emin Özer, ‘’Albaraka Türk’ün yüzde 100 iştiraki olarak kurulmuş olan Albaraka Portföy Yönetimi ile de gayrimenkul, menkul kıymet ve girişim sermayesi yatırım fonları yönetiyoruz. Albaraka Portföy Yönetimi olarak Türkiye'de borsada işlem gören ilk Girişim Sermayesi Fonu ve Girişim Sermayesi Fonlarının kurucusuyuz. Yönettiğimiz 92,2 milyar TL ile Türkiye'nin en büyük portföy yönetim şirketlerinden biri haline geldik.’’ Şeklinde konuştu.

KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu ise yaptığı konuşmada, TEKMER’lerin Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sunacağını söyleyerek, "Bugün sayıları 10 binin biraz üzerinde olan tekno girişimcilerin sayısının 100’ine varacağı bir eko sistemi hep birlikte inşa edeceğiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz APY TEKMER de bu öncül vizyonu tam olarak sağlayacak bir TEKMER örneğini inşa edecektir" dedi. Katılımcı ve girişimcilerle Merkezin açılış kurdelesini kesen Bakan Kacır, toplu fotoğraf çekiminin ardından girişimcilerden bilgi alarak merkezi gezdi.