01:00Bartın'da 3 aracın karıştığı kaza kameradaVan başlayıp, Irak'ın Musul kentindeki Dicle Nehri ile birleşen, Türkiye sınırları içerisinde uzunluğu 426 kilometre olan ve 100'ün üzerinde noktanın sulama ihtiyacını karşılayan Zap Suyu'nun debisi, yıllar geçtikçe düştü. Her yıl rafting yarışmalarının düzenlendiği Zap'ın debisinde, son 5 yılda yüzde 54 düşüş yaşandı.
Zap Vadisi'ne kurulu istasyonlardan veri aldıklarını belirten DSİ Van 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, "Zap Suyu, bu yıl en kurak dönemini yaşıyor. Bölgede kurulu istasyonlar tarafından aylık yapılan ölçümlerde; 2018 yılı Mart ayında debisi 106,00 metreküp/saniye olan Zap, 2019 yılının aynı ayında 93,50'ye düşmüş. 2022 yılı Mart ayında suyun debisinde 66,90'a kadar düşüş yaşanmış. 2022 ile 2023'ü kıyasladığımızda da suyun debisinde büyük düşüş var. 2022'nin Ağustos ayında 25,20 metreküp olan Zap'ın debisi, bu yılın ağustos ayında 17,275 metreküpe düşerek en kurak dönemini yaşıyor. Son 5 yılın ortalamasına baktığımızda; suda yüzde 54 bir azalma görülüyor. Geçen yılı ile bu yılın ağustos ayını kıyasladığımızda ise yüzde 32 oranında bir düşüş var" dedi.
'SU SIKINTISI YAŞIYORUZ'
Zap Vadisi'ndeki Taşbaşı köyünde yaşayan Cihat Zirek, göl ve göletlerde olduğu gibi Zap Suyu'nun da kuraklıktan nasibini aldığını söyledi. Zirek, "Zap Suyu, ilkbaharda gürül gürül akıyordu. Kuraklık nedeniyle Zap'ın debisinde büyük düşüş var. Bu durum da bizi endişelendiriyor, su sıkıntısı yaşıyoruz" diye konuştu.
00:48Muğla'da dolu yağışı
02:19Alkollü iş yeri sahibinin tartıştığı müşteriyi öldürdüğü anlar kamerada
01:11 Bakırköy'de motosiklet kazasında ağır yaralanan kadın 20 gün sonra hayatını kaybetti
01:35The Traitors Türkiye, ilk bölümüyle 26 Mart'ta Kanal D'de
01:35Denetimden kaçmak için aracıyla ters şeride giren sürücü dronla tespit edildi
09:18Türkiye’nin konuştuğu cinayetle ilgili Hakan Ural ilk kez sessizliğini bozdu
05:08Kampanyası tamamlanan SMA hastası Alya için balonlar gökyüzüne bırakıldı