Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Engellemelere rağmen yolumuza devam edeceğiz

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Guinea-Bissau'nun İsrail'in baskıları sonucu filodaki 2 gemiden bayraklarını çekmesi üzerine basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yapılan baskı ve engelleme girişimlerine karşılık, filonun kararlılıkla yoluna devam edeceği ve yola çıkmak için her türlü girişimde bulunacağı ifade edildi.

ABONE OL
Devran GÜNDÜZ-Fırat ALKIZ/ İSTANBUL (DHA)-

Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkacak olan Uluslararası Özgürlük Filosu, Sultanahmet Meydanı’nda 2 geminin bayrak ülkesi olan Guinea-Bissau’nun, İsrail’in baskıları sonucu bayraklarını filodan çekmesi üzerine basın açıklaması yaptı. Ulusal ve uluslararası çok sayıda gazetecinin yanı sıra farklı birçok ülkeden aktivistlerin katıldı.

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonunun katılımcı kuruluşları arasında; Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mavi Marmara Derneği, Kanada’dan Canadian Boat To Gaza, Malezya’dan My Care Malaysia, Norveç’ten Ship To Gaza Norway, Güney Afrika’dan Palestine Solidarity Alliance, İsveç’ten Ship to Gaza Norway, ABD’den US Boat to Gaza, Avustralya’dan Free Gaza Australia, Yeni Zelenda’dan Kia Ora Gaza, İngiltere’den Palestine Solidarity Campaing ve Breaking the Siege of Gaza yer alıyor.

Gidecek gemiler arasında, insani yardım malzemelerinin yükleneceği 5 bin 500 ton kapasiteli Anadolu gemisi, aktivistleri taşıyacak olan 200-250 yolcu kapasiteli Vicdan gemisi, 1500 yolcu kapasiteli Akdeniz Gemisi yer alıyor. Gemilerde, 100'e yakın ülkeden aralarında gazeteci, siyasetçi, doktor, avukat ve sanatçıların da yer aldığı bini aşkın aktivist bulunacak.



"YELKEN AÇACAĞIZ"

Özgürlük Filosu Katılımcısı Avukat Huweida Araf, "Perşembe öğleden sonra, Özgürlük Filosu Koalisyonu, Guinea-Bissau Uluslararası Gemi Sicili tarafından gemimizle Akdeniz'in denetlenmesi talebiyle iletişime geçildi. Gemimiz zaten gereken tüm denetimleri geçmiş olduğu için bu son derece olağandışı bir talepti; yine de kabul ettik. Denetçi perşembe günü geldi. Cuma öğleden sonra, denetleme tamamlanmadan önce, Guinea-Bissau Uluslararası Gemi Sicili (GBISR), açıkça siyasi bir hamle yaparak Özgürlük Filosu Koalisyonu'na Guinea-Bissau bayrağını iki filo gemisinden çektiğini bildirdi. Bunlardan biri, Filistinli Gazze halkı için hayati önem taşıyan 5000 tondan fazla yardım malzemesiyle yüklenmiş olan kargo gemimizdi. Ne yazık ki, Guinea-Bissau, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri kasıtlı olarak açlıkla, yasadışı ablukayla ve soykırımla suçladığı İsrail'in suçlarına yardımcı olmak için kendisini suçlu kılmıştır. İsrail, Uluslararası Hukuk, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Uluslararası Adalet Divanı'nın iki kararına açıkça aykırı olarak, Filistinlilere hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları yardımı vermeyi reddetmek için ne kadar ileri gideceğini dünyaya göstermektedir. İsrail, yalnızca gücün hak olduğu bir uluslararası düzende bunu başarabilir. ABD, uluslararası hukuku gaspedip İsrail'i her adımda korumak için kendi yasalarını ihlal ediyor. Sızdırılan bir USAID memo, Gazze'deki kıtlığın kaçınılmaz olduğunu, değişikliklerin yaygın sivil ölümleri azaltabileceğini belirtiyor. Ayrıca, USAID, İsrail hükümetinin, ABD askeri yardımı almak için gereken ABD yasalarına uygunluğu göstermediğini değerlendiriyor. Bununla birlikte, geçen hafta ABD Kongresi ve Biden İsrail için 26 milyar dolarlık bir yardım paketi imzaladı. İşte İsrail’in açık bir şekilde desteklenmesi, uzun yıllar sonunda bizi bu noktaya getirmiştir. İsrail'in çocukları kasıtlı olarak aç bırakacağına dair bir açıklama da dahil olmak İsrail bizi ezemez ve illegal kuşatmasını yıkmak, Gazze halkına ulaşmak için kararlılığımızı kıramaz. Gazze halkı ve tüm Filistin, en korkunç, hayal edilemez koşullar altında bile kararlılıklarını, insanlık, haysiyet ve umutlarını sürdürme yetenekleriyle inanılmaz bir şekilde güçlüdür. Bizim sorumluluğumuz bu umudu canlı tutmaktır. Yelken açacağız" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ ENGELLER TARİF EDİLEMEZ"

Gemilerin Gazze’ye yardım için yola çıkarıldığını belirten Özgürlük Filosu Katılımcısı Emekli Diplomat Ann Wright, "Önümüzdeki engeller tarif edilemez. Bu yardımları engellemek isteyenler İsrail’in müşterek failleridir. Uluslararası adalet divanının bu soykırımı önlemek için açıkça çağrı yapmalarına rağmen, devletler üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiyor. O yüzden vazife sivil toplumlara düşüyor. Bizi sadece İsrail durdurmaya çalışmıyor, onun suç ortağı Amerika da misyonumuzu engellemek adına elinden geleni yapıyor. Bugün Amerika senatosundan 20 kadın senatör, Biden’a mektup yazarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp, Özgürlük Filosu misyonunu durdurmaları çağrısını yaptı" ifadelerini kullandı.

Tarihin dönüm noktalarından birini yaşadığımızı söyleyen Özgürlük Filosu Katılımcısı Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, "Dünyanın orta yerindeki soykırıma ses çıkarmayan devletlere karşı, bir grup sivil insiyatifin yola çıkmasını engelleyen kocaman bir terör örgütüyle karşı karşıyayız. 40 binden fazla insanın öldüğü ve 14 binden fazla çocuğun acımasızca katledildiği bir coğrafyaya karşı hala siyasi ya da ticari sebepler sunularak, dünyanın dört bir yanından yola çıkan bu özgürlük filosu mensuplarına engel olunmaya çalışılıyor. Gazze Özgürlük Filosunun bayrağı hukuka ayrı bir şekilde çekilmek isteniyor. Bu gemileri daha yola çıkmadan kendi limanlarında durdurmaya çalışmalarını çok açık bir şekilde görüyoruz. Birleşmiş Milletler’in daha dün açıkladığı rapora göre Özgürlük Filosu güvence altına alınarak ve hızlıca Gazze’ye yaklaştırılmalı. Uluslararası hukuka saygı duyuyoruz ama sizlere de insan haklarına sayı duymayı öğreteceğiz. Mısır’dan güvenlik koridorlarını açmasını ve en az günde 1500 tır insani yardımı bölgesine girişi sağlanana kadar ve Gazze limanları tamamen açılana kadar Özgürlük Filosu’nun aksiyonuna devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız, sonuna dek devam edeceğiz" diye konuştu.


Diğer Haberler

  1. 10 gündür kayıp olan Alzheimer hastası kadının barajda cansız bedeni bulundu
  2. Konya'da inşaatın 11'inci katında iskelet bulundu
  3. Esenyurt’ta 2 kişinin öldüğü tekel bayi saldırısıyla ilgili dava 12 Temmuz’a ertelendi
  4. Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi Başkanı Şentürk, başkan adaylığından çekildi
  5. 4 çocuk annesi 'aile meclisi’ kararıyla 7 yıl önce öldürülüp, ormana gömülmüş
  6. Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı
  7. Eski Edirne Belediye Başkanı Gürkan'a, 47 yıl hapisle yargılandığı davada beraat
  8. TCG Kınalıada gemisi, Bangladeş'te
  9. Dolandırıcılıktan yargılanan zabıt katibi: Burada bulunan herkes beni kullandı
  10. 'Çöp ev' davasında mütalaa açıklandı; savcı yeğenini alıkoyan teyzenin kızına da ceza istedi

© Copyright 2024

DHA