Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Özgürlük Filosu Gazze için yola çıkacak

Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkacak olan Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan koalisyon temsilcilerinden Malezyalı Doktor Fauziah Mohd Hasan, “Bugün, özgürlük filosu, onlarca ülkenin ve yüzlerce ismin katılımıyla, beraberinde binlerce ton insani yardımı tekrardan yola çıkarmak için hazırlanıyor” dedi. 12 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu yardım filosunun nisan sonunda yola çıkması bekleniyor.  

ABONE OL
Emine DERYA-Güven USTA/İSTANBUL, (DHA) -

12 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze’ye yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak olan filoyla ilgili Tuzla Tersanesi’nde bulunan Akdeniz Gemisi’nde basın açıklaması düzenledi. Koalisyon, düzenlediği basın toplantısında insani yardım filosuyla ilgili detayları açıkladı. Basın toplantısına, Amerika Özgürlük Filosu hareketinden Ann Wright ve Huwaida Araf, Canada Boat to Gaza’dan Wendy Goldsmith, FFC Norway’den Torstein Dahle, ICBSG‘den Zaher Biravi, FFC’den Zohar Chamberlain Regev, MSF’den Carlos Trotta, Malesia My Care’den Fauziah Mohd Hasan, USA Pink Code’dan Medea Benjamin, USA National Lawyer’dan Suzanne Adley ve ulusal ve uluslararası basından çok sayıda gazeteci ile farklı sivil toplum kuruluşlarına üye çok sayıda aktivist katıldı. Yardım filosunun nisan sonunda yola çıkması bekleniyor.

“EN ÖNEMLİ ÇAĞRI BÖLGEDE ATEŞKESİN SAĞLANMASIDIR”

Farklı meslek gruplarından 30'dan fazla ülke vatandaşının yardım filosunda yer alacağını ifade eden Doktor Fauziah Mohd Hasan, "Özellikle son zamanlarda yapılan haberlerde gördüğümüz kadarıyla bütün problemin İran ya da başka ülkelerden kaynaklı olduğu söyleniyor. Fakat şu anda durum gösterildiğinden çok farklı. İsrail kuruluşundan bu yana, özellikle bölgede uyguladığı politika kadınların, çocukların ve sivillerin öldürülmesi üzerine kuruldu. Bugün özgürlük filosu, onlarca ülkenin ve yüzlerce ismin katılımıyla beraberinde binlerce ton insani yardımı tekrardan yola çıkarmak için hazırlanıyor. Ve bu misyon içerisinde en önemli çağrı bölgede ateşkesin sağlanmasıdır. Doktor, avukat, profesör, ev hanımı gibi farklı mesleklerden 30’dan fazla ülkeden katılımcı Özgürlük Filosu’nda olacak” dedi.

“GAZZE’YE BİR İNSANİ YARDIMIN ULAŞTIRILMASI GEREKMEKTEDİR”

Uluslararası toplumun desteğiyle bölgeye yardımların sürmesi gerektiğini söyleyen FFC Norway’den Torstein Dahle, “İstanbul’da buluşabilme imkanına sahip olduğumuz için çok mutluyuz. 6 aydan bu yana bölgede devam eden soykırım ve katliamdan sonra özellikle Gazze’ye bir insani yardımın ulaştırılması gerekmektedir. Biz bir sivil hareket olarak hükümetlerden bağımsız bir şekilde özellikle Türk hükümetinin burada yaptığı işlere çok teşekkür ediyoruz. Türkiye de dahil olmak üzere diğer ülke hükümetlerinin, uluslararası ceza mahkemesinin kararına binaen yardımları bölgeye güvenli bir şekilde geçirmeleri ve bölgede güvenli bir şekilde ateşkes sağlamaları gerekmektedir" diye konuştu.

“FİLİSTİN HALKININ BİLMESİNİ İSTİYORUM Kİ YALNIZ DEĞİLSİNİZ”

Amerika Özgürlük Filosu hareketinden Huwaida Araf da "Hükümetimizin şimdiye dek hiçbir şey yapmamasından, üstelik İsrail’le iş birliği içerisinde olmasında dolayı öfkeliyiz. Özgürlük Filosu hareketi, özellikle son 6 aydan bu yana Gazze’de yaşanan katliama sessiz kalınması nedeniyle milyonlarca insanın desteğiyle yola çıkmaya hazırlandı. Filistin halkının bilmesini istiyorum ki yalnız değilsiniz” diye konuştu.

 Basın toplantısının ardından düzenlenen soru-cevap kısmında Amerika Özgürlük Filosu hareketinden Ann Wright, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İran-İsrail arasındaki gerilim, filoyu nasıl etkilenir sorusuna Wright, “Evet, şu an gerçekten zor zamanlar ancak Gazze’deki insanlar için de zor zamanlar yaşıyor. İran ve İsrail arasındaki gerilim filoyu etkilemeyecek. Özellikle tüm insanların uluslararası ceza mahkemelerine gidip orada ateşkesi sağlaması ve soykırımı sonlandırılması için baskı yapması gerekiyor” dedi.

İsrail’e direkt mesajınız ne olur, filoya saldırı olması durumunda ne yaparsınız, sorusunu yanıtlayan Wright, “Uluslararası kurallara göre İsrail’in karnesi bir hayli dolu, bir kez daha yanlış yapması kendi güvenliği açısından da hiç iyi bir durum değildir” dedi. Filonun hareket zamanı 24 Nisan olarak duyurulmuştu bir değişiklik var mı sorusuna ise Wright, “Hazırlıklar devam ediyor, çok yakın bir tarihte hareket tarihi ile alakalı kamuoyuna bilgilendirme yapacağız” dedi. Ankara’dan yeşil ışık yanıp yanmaması ile ilgili gelen soruya cevap veren Wright, “Biz bu konuda 2010’da olduğu gibi bölgedeki bütün devletlerin bu anlamda yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz ve şu an politik olarak ciddi bir beklenti içerisindeyiz” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Minibüs şoförleri, servis kiralayan üniversitelileri darbetti; olay anı kamerada
  2. 11 ilde sahte internet sitesi üzerinden dolandırıcılık soruşturmasına 7 tutuklama
  3. AK Parti Samsun il yöneticilerinin bulunduğu araç, yayalara çarptı: 2 yaralı
  4. Bakan Yerlikaya: FETÖ'ye yönelik 17 ildeki 'KISKAÇ-14' operasyonunda 36 şüpheli yakalandı
  5. Kavgada atılan taşla yaralanan Kıdemli Başçavuş Yaşar, 10 ay sonra şehit oldu
  6. Alkollü sürücünün otomobille çarptığı kadın hayatını kaybetti
  7. Doğa yürüyüşünde ayak bileğini kıran Avustralyalı turisti JAK kurtardı
  8. Fransa parlamentosunun Asuriler ve Keldaniler'e ilişkin kararına yönelik tezkere TBMM'de kabul edildi
  9. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin çatısında çıkan yangın kontrol altına alındı
  10. MSB: 2 PKK'lı terörist hudut karakoluna teslim oldu

© Copyright 2024

DHA