Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Prof. Dr. Ayas: Deniz kaplumbağalarını beslemek, göçe çıkmalarına engel olur

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, deniz kaplumbağalarının insanlar tarafından beslenmesinin zarar görmelerine ve sayılarının azalmasına neden olacağını belirterek, "Deniz kaplumbağalarının insan tarafından beslemesi, onların yeme davranışı yönünden insanlara bağımlı olmasına yol açar. Bu durum onların kendi kendine yiyecek arama içgüdüsünü zayıflatır. Göçe çıkmalarını engeller" dedi.

ABONE OL
Soner AYDIN-Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)

Deniz kaplumbağalarının yumurtlama döneminin yaklaşmasıyla birlikte kent kıyılarındaki popülasyonu da arttı. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, nesli koruma altındaki deniz kaplumbağalarının beslenmemesi konusunda uyarıda bulundu. Deniz kaplumbağalarının beslenmesinin yeme davranışlarını değiştireceğini kaydeden Prof. Dr. Ayas, “Sahillerimize gelen deniz kaplumbağalarının restoranlar ve küçük ölçekli balıkçılık faaliyetlerinin ardından denize atılan ıskartalarla beslenmesi ve bunun sonucunda davranış değişiklikleri çok temel bir durum.

Kentimizde de Çamlıbel Balıkçı Barınağı, balıkçı tekneleri ve küçük ölçekli balıkçıların yoğun olduğu bir yer. Buralardan atılan ürün ve ıskartalar deniz kaplumbağaları tarafından tüketiliyor. Bu, insanlara bağımlı olmasına yol açar. Bunun neticesinde deniz kaplumbağalarının zorunlu göç gibi belli başlı davranışlarından vazgeçtikleri, bütün kışı orada geçirdikleri ve günden güne sayılarının arttığını tespit ettik. 100’ün üzerinde bireyin olduğunu biliyoruz” dedi.

‘KORUMA ÇALIŞMALARINA ZARAR VERİYOR’

Deniz kaplumbağalarının beslenmek için teknelere yaklaşmasının çarpma ve oltaya takılma tehlikesi yarattığını aktaran Prof. Dr. Ayas, “Bu bölgede iyi niyetli besleme faaliyetlerinin yapılmaması için bilgilendirmede bulunduk. Koruma çalışmalarına zarar verdiğini belirttik. Deniz kaplumbağalarının beslenmemesi konusunda olumlu tepkiler aldık. Eğer bu canlıları beslemezsek kışlama göçüne giderler. Doğal beslenme alanlarına gidip orada beslenirler” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Mersin'de otomobil hayvan pazarına girdi: 2'si ağır 8 yaralı, 7 kurbanlık öldü
  2. Yasağa rağmen girdiği denizde kayboldu; cansız bedeni bulundu
  3. Maçta kalp krizi geçiren teknik direktör kurtarılamadı
  4. Emekli orman muhafaza memuru: 30 binin üstünde ağaç diktim
  5. Mardin'de polis memuru, eşi ve 3 yaşındaki oğlunu öldürüp, intihar etti
  6. 'Kurban etleri soğutulmadan üst üste poşete konulup dolaba atılırsa çürür'
  7. Tarım ve Orman Bakanlığı: 10 yılda 154 turna halkalandı
  8. Bayram tatilinin 2'nci günü trafik kazalarında 11 kişi hayatını kaybetti
  9. Turizm firması sahibinin tabancayla yaralandığı saldırıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
  10. Otomobille çarpıştıktan sonra otobüsün altında kalan motosikletin sürücüsü öldü

© Copyright 2024

DHA