Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yeşilçam senaristi Ayşe Şasa'nın kitaplığı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde

Yeşilçam senaristlerinden Ayşe Şasa'nın vefatının 10'uncu yılı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne bağışlanan yaklaşık 5 bin eserden oluşan kişisel kitaplığı, okurların ilgisine açıldı.

ABONE OL
Gizem ÇORLU- Canberk ÖZTÜRK/ ANKARA, (DHA)-

Yeşilçam'ın 'Ah Güzel İstanbul', 'Yedi Kocalı Hürmüz', 'Gramofon Avrat' gibi filmlerinin senaryolarının yazarı Ayşe Şasa'nın kişisel kitaplığı, yurt içi ve yurt dışından pek çok ismin özel koleksiyonunu içeren Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne bağışlandı. 'Ayşe Şasa Özel Koleksiyonu' adlı kütüphane, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla kitapseverlerin ilgisine açıldı. Şasa'nın kişisel kitaplığını Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne bağışlayan varisi Adem Taşkıran, "Ömrünü okumak, tefekkür etmek ve keşfettiği güzellikleri paylaşmakla geçirmiş bir kişidir Ayşe Şasa. Bunun en yakın şahitlerinden birisiyim. Hakikati ararken zorlu yollardan geçse de vahdet denizinin sahiline ulaştı. 'Her arayan bulamaz, lakin bulanlar arayanlardır' diye bir söz vardır. Ayşe Hanım da bulanlardan oldu" dedi.

Şasa'nın kitaplığını yeniden yayımlayan Ketebe Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan da "Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinin senaristlerinden, Ayşe Şasa, Aralık 2022 itibarıyla yayınevimiz bünyesinde kurguladığımız 'Ayşe Şasa Kitaplığı'nın ilk kitaplarını okurlarıyla buluşturmaya başlamıştık. Şimdi ise kendisinin 10'uncu seneidevriyesinde Ketebe Yayınları aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne bağışlanan kişisel kitaplığı ilgilileriyle buluşuyor. Ayşe Şasa Özel Koleksiyonu, Şasa'nın etkileşimde bulunduğu kültür ve sanat dünyasından izler taşıyor. Gelenek ve tasavvuf pencerelerinden Türk sinemasına önemli bakış açıları getirip senaryo üretiminin yanı sıra 'Rüya Sineması' fikrinin de sahiplerinden olan Şasa'nın tüm eserlerini okurlarıyla buluşturmaya iftiharla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

AYŞE ŞASA

Ayşe Şasa, 1 Şubat 1941'de İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Robert Koleji'nden mezun olan Şasa, 1963 yılından itibaren senaryo yazımı ile ilgilendi. 'Son Kuşlar', 'Ah Güzel İstanbul', 'Utanç' ve 'Gramofon Avrat' gibi filmlere imza attı. Şasa, 16 Haziran 2014 tarihinde bir süre tedavi gördüğü zatürre rahatsızlığı sebebiyle İstanbul'da hayatını kaybetti. Şasa'nın kişisel kitaplığında kendi kaleme aldığı 'Şebek Romanı', 'Delilik Ülkesinden Notlar', 'Yeşilçam Günlüğü' ve 'Bir Ruh Macerası' kitaplarının yanı sıra; 5 bine yakın kitap yer alıyor.

Diğer Haberler

  1. "1000 Enstrüman 1000 Umut" Orkestrası yılsonu konseri düzenledi
  2. Rami Kütüphanesi'nde ‘Anadolu Motifleri' isimli sergi açıldı
  3. Beylikdüzü'nde Çevre Şenliği ve Kahve Festivali yapıldı
  4. Tiesto İstanbul'a geliyor
  5. İngiliz hat sanatçıları İstanbul'da
  6. 'Besmele-i Şerif' temalı hat sergisi Kültür Yolu Festivali kapsamında açıldı
  7. Ümraniye’deki millet bahçeleri 10 günde 150 bin misafir ağırladı
  8. ÇABA Derneği’nin 20’nci yıl kutlaması ENVOY GY ev sahipliğinde gerçekleşti
  9. Sultangazi'de Çevre Şenliği ve Çevre Farkındalık Yarışmaları ödül töreni düzenlendi
  10. TÜİK: Kütüphane sayısı 48 bin 733 oldu

© Copyright 2024

DHA