Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“Ülkemizin ve dünyanın hemşirelik mesleğine çok ihtiyacı var”

Medicana Sağlık Grubu ve Fenerbahçe Üniversitesi Hemşirelik Bölümü tarafından 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla Hemşirelik Haftası Sempozyumu gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından hemşirelerin buluştuğu sempozyuma, Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Reha Özkaya, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Kanca gibi isimler katıldı. Sempozyumda; Fenerbahçe Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Dikeç, Dr. Öğr. Üyesi Nermin Eroğlu ve Medicana Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Direktörü Uzm. Ayça Öcal sunum yapan isimler arasındaydı. Sempozyuma akademisyenler, hemşireler ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi. Bu yıl beşincisi düzenlenen sempozyumda maliyet etkili bakım ve hasta güvenliğinin maliyete etkisi konuları ele alındı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Sempozyumda konuşan Medicana Sağlık Grubu CEO’su Reha Özkaya, “Öncelikle tüm hemşire arkadaşlarımın hemşireler haftasını kutluyorum. Onların değerini hem ülke olarak hem de global sağlık sektörü olarak pandemi döneminde çok daha iyi anladık. Zor yetişen ve sağlık sektörünün en önemli paydaşlarından biri olan hemşirelerimize gereken önemi verebiliyor muyuz? Hemşireliğin, hem eğitim süreçlerinde hem de iş yaşamında stratejik kadrolar olduğunun ilan edilmesi lazım. Hemşirelikte asgari ücret uygulaması ve yabancı dil eğitimi standardı getirilmesi gerekiyor. Türkiye artık global çapta hem sağlık sektöründe dışarıdan hasta kabul eden, hem de dışarıda hastane yatırımları olan bir ülke. Bu süreçte yabancı dile de önem vermemiz gerekiyor” dedi.

Pandemide yüzlerce hemşirenin hayatını kaybettiğini hatırlatan Reha Özkaya, “Hemşireler insanüstü bir gayretle çalışıyorlar. Pandemide yüzlerce hemşiremiz hayatını kaybetti. Bu kişilerin sosyal haklarının tartışılması gerekiyor. Dünya şunu gördü ki; hemşirelik, hekimlik kadar hatta kat bakımları, yoğun bakımlar gibi noktalarda hekimlikten daha önemli durumlar arz ediyor” diye konuştu.

“ÇOK AĞIR CEZALAR VERİLMESİ LAZIM”

Özkaya, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları ile alakalı “Dilimizi sevgi diline döndürmemiz gerekiyor. Şiddete kesinlikle karşıyız. Çok ağır cezalar verilmesi lazım. Çünkü bu insanlar sağlıkla uğraşıyorlar. Annelerimizi, babalarımızı, çocuklarımızı, eşlerimizi emanet ediyoruz. Şiddet olaylarını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİN VE DÜNYANIN HEMŞİRELİK MESLEĞİNE ÇOK İHTİYACI VAR”

Hemşireliğin kutsal bir meslek olduğunu belirten Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu ise “Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı olarak çok heyecanlı ve gururluyum. Bu yıl sempozyumun beşincisini düzenliyoruz. Bölüm olarak 2018 yılında açıldık. 57 öğrenci ve 1 öğretim üyesiyle başladığımız yolda bugün hem Türkçe hem İngilizce bölümlerimizde ve yüzlerce öğrencimizle kocaman bir hemşirelik bölümü olduk. Geldiğimiz noktadan dolayı dekan olarak çok mutluyum. Hemşirelik çok kutsal bir meslek. Ülkemizin ve dünyanın hemşirelik mesleğine çok ihtiyacı var. Hemşireler mezun oldukları gün ülkemizde ve dünyada işleri hazır. İşi garanti olan bir meslek. Onun için günümüzde çok değerli” ifadelerini kullandı.

“HEMŞİRE OLMAZSA BAKIM OLAMAZ”

Uluslararası Hemşirelik Birliği’nin (ICN) bu yılki teması ve sempozyum hakkında bilgi veren Fenerbahçe Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Dikeç de “Biz bu yıl Medicana iş birliğiyle Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü olarak bir sempozyum düzenledik. Sempozyumumuz ana teması Uluslararası Hemşirelik Birliği’nin (ICN) teması. ICN bu yıl ‘Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü’ temasını belirledi. Çünkü hemşire olmazsa bakım olamaz. Hemşirelerin eli bir anlamda ekonomik güç. Hem kurum hem de ülkenin ekonomik gücü. Çünkü hemşireler, bireylerin hastanede kalış süresini kısaltan, hastane enfeksiyonlarını azaltan, gereksiz yatışları, komplikasyonları önleyen sağlık bakım hizmetlerinin en önemli bireyleridir. Dolayısıyla ICN de hemşirelere yatırım yapmanın geleceğimiz açısından önemli olduğunu vurguladı. Biz de bu temadan yola çıkarak bugün sempozyumumuzda bakımın maliyeti ve bakımın ekonomik gücünü ele aldık. Bu sempozyum boyunca klinikte, evde bakımda, hasta güvenliği perspektifinden, bakımın aslında maliyeti nedir, nasıldır bunları konuşacağız. Aynı zamanda hukuki boyutunu tartışıyor olacağız. Bu yılki sempozyumumuzdan 220 kişi yararlandı” diye konuştu.

Fenerbahçe Üniversitesi Hemşirelik Türkçe Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nermin Eroğlu ise “Hemşirelik Haftası kapsamında öncelikle tüm meslektaşlarımın ve öğrencilerimin haftasını kutlamak istiyorum. ICE'nin teması olan hemşirelikte maliyet etkili bakım sürecini ele alıyoruz. Maliyet etkili bakım, hasta güvenliğinde maliyetin etkisi konularını değerli konuşmacılarımız ele alacaklar. Başarılı ve güzel bir sempozyum olacak. Herkese katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Diğer Haberler

  1. Uzmanı uyardı: Hipospadias rahatsızlığı olan çocuklar sünnet edilmez
  2. İstanbul'un yeni İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner oldu
  3. "Yaz aylarında ortopedik travmalar artıyor"
  4. ‘Terapist olmayanların terapileri' intihara bile sürükleyebiliyor
  5. “Rinoplasti sonrası şişlik ve ödeme aldanıp revizyon istenmemeli”
  6. Medical Park, İzmir’de yeniden hizmete başladı
  7. “Birinci derece yakınlarında hepatit olanlar mutlaka taramadan geçmeli"
  8. Tıp Fakültesi öğrencilerinin ilk stetoskopu Sağlık Sen’den
  9. Prof. Dr. Şener: Basit bir gıda zehirlenmesi hastaneye yatırabilir
  10. Uzmanlar uyardı: Nem, sıcak çarpması kadar tehlikeli

© Copyright 2024

DHA