Bağışıklık

Bağışıklık

Son dakika bağışıklık haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bağışıklık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bağışıklık haber sayfamızda...

Bağışıklık

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.805 bagisiklik haberi bulunmuştur.
Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın kaynağı gömülü yirmilik dişleriniz olabilir
Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın kaynağı gömülü yirmilik dişleriniz olabilirGömülü yirmi yaş dişlerindeki enfeksiyonların, baş ağrısından organ yetmezliğine kadar uzanan ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyleyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Mobin Nesiri, zamanında tedavi edilmeyen yirmi yaş dişlerinin risklerine dikkat çekti.
13.01.2025Sağlık-Yaşam
‘Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı’
‘Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı’Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Esen, kolesterol tedavisinde kişiselleştirilmiş yaklaşımın önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Esen, “Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı. Kolesterol düşürücü ilaçlar, damar sertliğine bağlı olayları, yani kalp krizi, inme ve ölüm oranlarını yüzde 25 oranında azaltmaktadır. Bu tedavilerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.
13.01.2025Sağlık-Yaşam
'HMPV virüsü çocukları ve yaşlıları tehdit ediyor'
'HMPV virüsü çocukları ve yaşlıları tehdit ediyor'Çin’de ortaya çıkan ve hızla yayılan insan metapnömovirüsünün (HMPV), yeni bir salgın endişesi oluşturduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, virüsün özellikle çocukları, yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf bireyleri tehdit ettiğini belirtti.
10.01.2025Sağlık-Yaşam
Çin'de viral solunum yolu enfeksiyonu vakaları arttı
Çin'de viral solunum yolu enfeksiyonu vakaları arttıÇin'de, Aralık 2024'ten bu yana solunum yollarını etkileyen insan metapnömovirüsü (HMPV) de dahil olmak üzere viral solunum yolu enfeksiyonu vakalarında artış görüldü.
9.01.2025Dünya
Uzmanı uyardı: Şok diyetler saç döküyor
Uzmanı uyardı: Şok diyetler saç döküyorBeslenme ve saç dökülmesi arasındaki ilişki hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, “Bilinçsizce yapılan diyetler, uzmana danışmadan yapılan kalori kısıtlaması vücuttaki her yeri etkilediği gibi saçlar üzerinde de olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yapılan çalışmalara göre düşük kalorili diyetler ve yeterli protein tüketmemek saç dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Şok diyetler saç döküyor” dedi.
‘Kış enfeksiyonları çocuklar arasında yaygınlaştı’
‘Kış enfeksiyonları çocuklar arasında yaygınlaştı’Kış enfeksiyonlarının çocuklar arasında yaygınlaştığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, çocukların bu hastalıklardan korunması için hijyen önlemlerinin alınması, bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
‘Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor’
‘Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor’Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, ‘Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görüldüğünü belirtti. HPV enfeksiyonunun cinsel temasla ve birliktelikle bulaşan bir enfeksiyon olduğunun altını çizen Yılmaz, HPV virüsleri içinde özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin (Tip 16, 18 gibi) rahim ağzı kanseri açısından önem taşıdığını ifade etti.
Uzman açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerli
Uzman açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerliModern beslenmede işlenmiş gıdaların yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ekmek ve tarhana gibi ürünlerin sağlık açısından öneminin her geçen gün arttığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, “Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek. Fermente yiyeceklerin probiyotikler açısından zengin olduğu da bilinen bir gerçek. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla elde edilen ürünler, pişirme süreci sırasında probiyotik bakterileri kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından çok değerli hale gelir” dedi.
‘Et ve kemik suyu, eklem sağlığından cilt elastikiyetine kadar pek çok fayda sağlıyor’
‘Et ve kemik suyu, eklem sağlığından cilt elastikiyetine kadar pek çok fayda sağlıyor’Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, "Et ve kemik suyu, eklem sağlığından cilt elastikiyetine kadar pek çok fayda sağlıyor. Sıvı altın olarak bilinen bu besin, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmede de etkilidir" dedi.
'Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor’
'Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor’Kış aylarında artan viral enfeksiyonların özellikle 2 yaş altı çocuklarda bronşiolit riskini artırdığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, solunum zorluğu, morarma ve yüksek ateş gibi belirtilere neden olan bronşiolit hakkında aileleri uyardı. Prof. Dr. Güzel, özellikle RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını başlatan en önemli etkenler arasında yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Güzel, “Bronşiolitin özellikle 2 yaş altı çocuklarda, 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor. Prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların risk grubunda” dedi.
‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’
‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’Bağırsak sağlığını tehdit eden besinlere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, “İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir” dedi.
‘Rahim ağzı kanserinin koruyucusu: HPV aşısı’
‘Rahim ağzı kanserinin koruyucusu: HPV aşısı’HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanserine karşı erken taramanın hayati önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, düzenli testler ve aşı uygulamaları sayesinde hastalığın büyük ölçüde önlenebileceğini ve kadınları tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi. Kanserin önlenmesinde tarama testleri ve HPV aşısının kritik önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Naki, düzenli kontroller ve bilinçli korunmanın hayat kurtarıcı olduğunu açıkladı.
'Bitkisel çaylar, ilaçların etkisini azaltıyor'
'Bitkisel çaylar, ilaçların etkisini azaltıyor'Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Durmuş Ali Aslanlar, insanların kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için bitki çayı ve ilaçlarını birlikte tükettiğini ancak bu gibi durumlarda ilacın etkisinin azaldığını belirtti. Aslanlar, “İlaç kullanan vatandaşlarımız için bitkisel çay kullanmak çok masum bir şey değil. Bitkisel çaylar, bu ilaçlarla etkileştiği için ilacın etkisini azaltabiliyor. Tedavinin etkinliğini azaltabiliyor veya ilacın yan etkisini arttırabiliyor. Bu da değişik problemlere, insan sağlığında zararlı durumlara yol açabiliyor” dedi.
30.12.2024Video
İstanbul Havalimanı'nda ele geçirilen yavru gorilin rehabilitasyon süreci devam ediyor
İstanbul Havalimanı'nda ele geçirilen yavru gorilin rehabilitasyon süreci devam ediyorİstanbul Havalimanı'nda Nijerya'dan Bangkok'a gönderilen bir kargoda ele geçirilen yavru gorilin sağlık durumu hakkında Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Bakım ve rehabilitasyon çalışmalarının devam ettiği açıklayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, "Önceliğimiz minik gorilimizin yaşamına devam etmesidir. Süreç Bakanlığımız adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir" dedi.
29.12.2024Gündem
Aronyadan elde edilen renklerle halı üretimi
Aronyadan elde edilen renklerle halı üretimiTrabzon'un Akçaabat ilçesinde halı üretiminde kullanılan iplikler, doğal yöntemlerle oluşturulan renklerle boyanıyor. Boyama işlemlerinde, aronya ve sabitleştirici özelliği olan ladin bitkisi kullanılıyor. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, "Halı üretimiyle bu aronya meyvesini birleştiriyoruz ve halı üretimindeki renklerimizin belli tonlarını aronyanın renklerinden elde etmiş olacağız" dedi.
24.12.2024Video
Uzmanı uyardı: Tedavide geç kalınırsa zatürre ölümcül olabilir
Uzmanı uyardı: Tedavide geç kalınırsa zatürre ölümcül olabilirGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal, zatürrenin her mevsimde görülebildiğini özellikle kış aylarında ve ileri yaşlarda sıklığının arttığına dikkat çekerek “Tanı ve tedavideki gecikmeler ölüm ve sekel riskini artırmaktadır” dedi.
24.12.2024Sağlık-Yaşam
'Bazı travmalar, katarakt nedeni olabilir'
'Bazı travmalar, katarakt nedeni olabilir'Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Faruk Kaya, kataraktın yalnızca cerrahi yöntemlerle tedavi edilebildiğini ve modern lens teknolojilerinin hastalara sağladığı konforu anlattı. Kataraktın genellikle yaşa bağlı geliştiğini belirten Doç. Dr. Kaya, katarakt ameliyatlarının sonrasında ikinci bir katarakt oluşumunun söz konusu olmadığını vurguladı. Kaya, “Katarakt oluşumu yalnızca yaşlanmaya bağlı olmamaktadır. Travmalar, bazı göz hastalıkları ve diğer sistemik rahatsızlıklar da katarakt gelişimine neden olabilir” dedi.
23.12.2024Sağlık-Yaşam
'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'
'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'Farklı hastalıkların üşüme hissi oluşturabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, “Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir. Üşüme vücutta yeteri kadar D vitamini bulunmadığında olabilir. Yorgunluk, kemik ve kaslarda güç kaybı, vücut ağrısı, üşüme, uykusuzluk ve yaraların daha geç iyileşmesi görülen semptomlardır” dedi.
20.12.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilir
Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilirKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Burak Üstün, sinüzitin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından geliştiğini belirtti. Tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Üstün, “Toplumda, ‘Islak saçla dışarı çıkma sinüzit olursun’ ya da ‘Sinüslerim doldu başım çok ağrıyor’ gibi cümlelerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilir” dedi.
18.12.2024Sağlık-Yaşam
'Aşırı spor kalp üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir'
'Aşırı spor kalp üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir'Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, aşırı, zorlayıcı ve vücuda fazla yük bindirerek yapılan sporların, stres seviyelerini artırdığını, kaslarda kalıcı hasarlara yol açtığını ve kalpte olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi.
16.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Aşırı bitki çayı tüketimi, karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir’
‘Aşırı bitki çayı tüketimi, karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir’Havaların soğumasıyla birlikte bitki çayı tüketiminin arttığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Sağlıklı görünen tüm beslenme alışkanlıklarında olduğu gibi bitki çayları tüketiminde de bilinçli davranılmalıdır. Özellikle bitki çayları, doğal diye kontrolsüzce tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketilen ve yanlış seçilen bitki çayları karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir, sindirim sistemini rahatsızlıklarını artırabilmektedir” dedi.
16.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Zona hastalığı , bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla görülüyor’
‘Zona hastalığı , bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla görülüyor’Zona (Herpes Zoster) hastalığının yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20-30’unu etkilediğini ve bağışıklık durumu ile yakından ilişkili olduğunu söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Sevdem Gülcan, zonanın nadir de olsa bazen uzun süreli sinir ağrısı ve görme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle hastalığın önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Gülcan, hastalıktan korunmak için aşılanmanın önemine dikkat çekerek, “Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin zona hastalığına yakalanma riski sağlıklı kişilere göre 100 kat daha fazladır. HIV enfeksiyonu, diyabet ve romatolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklar nedeniyle uzun süreli immünsüpresif ilaç kullanımı da zona hastalığı gelişiminde rol oynamaktadır” dedi.
16.12.2024Sağlık-Yaşam
Bilimsel sunumda ortaya çıktı: 6 kişilik ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullandı
Bilimsel sunumda ortaya çıktı: 6 kişilik ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullandıTürk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından Antalya'da düzenlenen 18'inci Ulusal Kongre'de bir oturum gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ömer Faruk Çiçek, ağız hijyeninin kalp kapak ameliyatlarına etkisini anlattı. Doç. Dr. Çiçek, sunumunda tedavi ettiği vakalardan birine ait çarpıcı bir fotoğraf paylaştı. Ağız hijyeninde sınıfta kaldığımıza işaret eden Doç. Dr. Çiçek, "6 kişilik bir ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullanıyor ve fırçanın ne zaman alındığını dahi hatırlamıyorlardı. Başka bir vakamızda 12-13 tane çürük dişle yaşamını sürdürüyordu. Bu nedenle ameliyat öncesi tüm dişleri çekilmek zorunda kalındı. Kapak ameliyatlarının büyük çoğunluğunda protez kapak takılıyor. Ancak ağız kaynaklı enfeksiyonlar hastayı yüksek riskli hale getiriyor. Sadece kalp kapak ameliyatları değil, diz protezi gibi vücutta herhangi bir protezi bulunan herkesin ağız hijyeni ve diş bakımına çok dikkat etmesi gerekiyor. Ağız florasındaki bakteriler kan yolu ile protezlere yapışabiliyor ve bu da protezlerin enfekte olmasına ve çok tehlikeli tablolara yol açıyor" dedi.
15.12.2024Video
Bilimsel sunumda ortaya çıktı: 6 kişilik ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullandı
Bilimsel sunumda ortaya çıktı: 6 kişilik ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullandıTürk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından Antalya'da düzenlenen 18'inci Ulusal Kongre'de bir oturum gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ömer Faruk Çiçek, ağız hijyeninin kalp kapak ameliyatlarına etkisini anlattı. Doç. Dr. Çiçek, sunumunda tedavi ettiği vakalardan birine ait çarpıcı bir fotoğraf paylaştı. Ağız hijyeninde sınıfta kaldığımıza işaret eden Doç. Dr. Çiçek, "6 kişilik bir ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullanıyor ve fırçanın ne zaman alındığını dahi hatırlamıyorlardı. Başka bir vakamızda 12-13 tane çürük dişle yaşamını sürdürüyordu. Bu nedenle ameliyat öncesi tüm dişleri çekilmek zorunda kalındı. Kapak ameliyatlarının büyük çoğunluğunda protez kapak takılıyor. Ancak ağız kaynaklı enfeksiyonlar hastayı yüksek riskli hale getiriyor. Sadece kalp kapak ameliyatları değil, diz protezi gibi vücutta herhangi bir protezi bulunan herkesin ağız hijyeni ve diş bakımına çok dikkat etmesi gerekiyor. Ağız florasındaki bakteriler kan yolu ile protezlere yapışabiliyor ve bu da protezlerin enfekte olmasına ve çok tehlikeli tablolara yol açıyor" dedi.
15.12.2024Sağlık-Yaşam
'Hava kirliliği, kalp krizine neden olabilir'
'Hava kirliliği, kalp krizine neden olabilir'HAVA kirliliğine maruz kalmanın her yıl milyonlarca ölüme neden olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Demirel Barut, “Bilimsel araştırmalar, hava kirliliğine maruz kalmanın kalp krizi, felç ve kalp yetmezliğinde artışa neden olarak uzun ve kısa vadeli kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm hızını artırdığını göstermektedir. Hava kirliliği alerjik duyarlılığa neden olur. Astım, KOAH ve solunum yolu enfeksiyonları, akciğer fonksiyonlarının azalması ve ileride akciğer yetmezliğine neden olabilir” dedi.
13.12.2024Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

enfeksiyonkalprahimHPVspor

Bağışıklık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.