Son dakika Çocuk Koruma Kanunu haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Çocuk Koruma Kanunu gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Çocuk Koruma Kanunu haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 206 cocuk koruma kanunu haberi bulunmuştur.
Bakan Çiftçi: Tek bir evladımızı dahi karanlığa bırakmayacağızİçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin, "Hedefimiz suç zincirinin son halkasını yakalamak değil, ilk halkasını kırmaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ının liderliğinde, tek bir evladımızı dahi karanlığa bırakmayacağız" dedi.
Bakan Göktaş'tan 'Çocuk Koruma Kanunu'na ilişkin paylaşımAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin paylaşım yaptı.
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Fezleke' gündemiTBMM Genel Kurulu'nda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekelerin Adalet Bakanlığına gönderilmesinin kamuoyuna yansıması ile ilgili siyasi parti grup başkanvekilleri değerlendirmelerde bulundu.
TBMM'de suça sürüklenen çocuklar düzenlemesi görüşülecekTBMM'de bu hafta, suça sürüklenen çocuklara ilişkin düzenlemeler içeren 'Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşülecek.
Bakan Göktaş'tan suça sürüklenen çocuklara ilişkin düzenleme hakkında açıklamaAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Çocuklarımızın üstün yararını esas alan, onları her türlü riskten korumayı, suça sürüklenmelerini önlemeyi ve ailelerin sorumluluğunu güçlendirmeyi hedefleyen önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifinin, TBMM Başkanlığı'na sunulmasından büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.
Bakan Gürlek: Amacımız çocuğu koruyan etkili bir adalet sistemi tesis etmektirAdalet Bakanı Akın Gürlek, 12-15 ve 15-18 yaş gruplarındaki çocuklara uygulanacak cezaların yeniden düzenlenmesini öngören teklife ilişkin, "Amacımız; çocuğu koruyan, suçu önleyen, suç örgütlerinin çocukları istismar etmesine engel olan, ailelerin sorumluluğunu güçlendiren; ağır suçlar karşısında ise kamu vicdanını ve mağdur haklarını gözeten etkili bir adalet sistemi tesis etmektir" dedi.
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM'deAK Parti, suça sürüklenen çocuklara ilişkin düzenlemeler içeren 'Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, TBMM Başkanlığı'na sundu. Düzenleme, 15-18 yaş arasındaki çocukların, şartların sağlanması halinde ve hakimin takdir yetkisiyle müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını öngörüyor.
Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Candansaray: Türkiye'de ruh sağlığıyla ilgili yasal düzenleme olmalıTBMM Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Okul Olaylarını ve Dijital Riskleri Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar, "Biz yaklaşık 10 yıldır bir ruh sağlığı yasasının çıkarılması için uğraşıyoruz. Mutlaka Türkiye'de ruh sağlığıyla ilgili yasal bir düzenleme olmalı" dedi.
CİMER, pek çok sorunun çözümüne aracılık ettiCumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nin (CİMER) huzurevine yerleşmek isteyen yaşlı kadından, zorla evlendirilmek istenen yaşı küçük kıza, sahte şeyhten zor durumdaki aileye yardıma kadar pek çok sorununun çözümüne aracılık ettiği belirtildi.
Bakan Göktaş: Sosyal ağ sağlayıcılar, 15 yaş altı çocuklara hizmet sunmayacakAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medyaya ve doğum iznine yönelik düzenlemeleri de içeren teklifin bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyleyerek, "Düzenleme ile sosyal ağ sağlayıcılara ve oyun platformlarına yönelik çeşitli adımlar atılacak. Sosyal ağ sağlayıcılar, 15 yaş altı çocuklara hizmet sunmayacak ve bunu temin etmek için yaş doğrulama dahil gerekli tedbirleri alacak” dedi.
Dr. Gezer'den Atlas Çağlayan iddianamesi ile ilgili değerlendirmeİstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özge Sırma Gezer, İstanbul Güngören'de, 14 Ocak'ta yan bakma nedeniyle çıkan kavgada hayatını kaybeden 16 yaşındaki Atlas Çağlayan cinayetine ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının tamamladığı iddianameyi değerlendirdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Akdoğan: 15-18 yaş grubundaki çocuklarımızda yaş küçüklüğüne bağlı indirimler uygulanmamalıTBMM Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Pınar Akdoğan, "15-18 yaş aralığı; gelişen internet çağında ve sosyal faaliyetler içerisinde 15-18 yaş aralığını algıda çok faydasız değerlendirmek doğru değil, onların algıları çok daha açık yani 20 yıl önceki 15-18 yaş grubu ile şimdiki 15-18 yaş grubu birbirinden çok daha farklı. O yüzden, özellikle bu grup yaş çocuklarımızda TCK 31'inci maddede düzenlenen yaş küçüklüğüne bağlı indirimlerin uygulanmamasını önemle isteriz" dedi.
Dr. Saliha Merve Kaya: Suça sürüklenen çocukların ebeveynlerine dava açılabilirTBMM Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Dr. Saliha Merve Kaya, "Çocuğunun işitme cihazını almış, vermemiş; eğitim hakkını engellediği için 233'ten yargılanan bir baba gördüm. Onun dışında, eğer terk suçu oluşmuyorsa evinde çocuğunu ailesine bırakıp giden, maddi destek sağlamayan kişiler bakımından bu maddenin uygulandığını gördüm. Dolayısıyla da tersten düşünecek olursak şöyle bir şey olabilir: Diyelim ki suça sürüklenen çocuğun suç işlediği anlaşıldı, bu çocuk suça sürüklendi ve şuna bakabiliriz: Ebeveynleri acaba, gerçekten, 233 kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmiş mi? Getirmemişse aynı zamanda bundan da dava açılabilir" dedi.
Bakan Tunç: Suça sürüklenen çocuklar konusundaki düzenleme komisyon çalışmalarının ardından meclise gelecekKadıköy'de bıçaklanarak öldürülen 14 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi'nin vefatının 1'inci yılı nedeniyle Sultanahmet Camii'nde yapılan mevlit programı çıkışında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Çocukların suça karışması durumunda, kasten öldürme suçlarında suçun işleniş şekli, çocuğun suç işleme eğilimi, geçmişteki suç kaydı, sabıka kaydı durumları, kastın yoğunluğu gibi hususlar göz önünde bulundurularak hem dosya bazında, hem olay bazında hakimlere bir takdir yetkisi verilebilmesinin olması gerektiği düşüncesiyle bir taslak çalışmasında bulunmuştuk. Meclis grubumuza bunu intikal ettirdik. Meclis grubumuz bunu değerlendirdi ve bu değerlendirme sonrasında diğer siyasi partilerle de görüşüldü. Diğer siyasi partilerle varılan Meclis'te bütün siyasi parti gruplarıyla bir mutabakata varıldı. Özellikle çocukları suça sürükleyen nedenlerin belirlenmesi, bu nedenlerin ortadan kaldırılması ve alınması gereken tedbirler gerek cezalandırma gerekse önleyici tedbirler bakımından etraflıca bir araştırma yapılması ve sonucuna göre bir kanun değişikliği gerekirtiği düşüncesi meclisimizde hasıl oldu. Şu anda İstanbul Milletvekilimiz Tuğba Turgut başkanlığında komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonun çalışmaları bittikten sonra oluşacak rapora göre meclisimizde bu yasal düzenlemeler gündeme gelecektir" dedi.
Bakan Göktaş, kreşte şiddete uğradığı belirtilen çocuğu ziyaret ettiAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Eyüpsultan'da İBB'ye bağlı bir kreşte şiddet ve istismara uğradığı belirtilen 3 yaşındaki çocuğu ve ailesini evinde ziyaret etti. Burada konuşan Bakan Göktaş, "Kreş adı altında 'çocuk eğitim merkezi' uyguladıklarını görüyoruz. Ailelere bunun bir kreş olduğunu ifade ediyorlar. Denetim mekanizmalarının yeterince işletilmemesinden üzüntü duyduk. Bu olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve başka çocukların da korunması adına sürecin yakın takipçisi olacağız" dedi.
Prof. Dr. Dr. hc. mult. Öztürk: Çocuk koruma kanununda tedbir var, uygulamalar yetersizGüngören'de 17 yaşındaki Atlas Çağlayan'ın 15 yaşındaki E.Ç. tarafından öldürülmesiyle suça sürüklenen çocuk kavramına ilişkin tartışmalar yeniden gündeme geldi. Akran zorbalığının ve çocukların suça sürüklenmesinin nasıl önlenebileceğinin en önemli sorunlar arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Dr. hc. mult. Bahri Öztürk, "5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanununda önemli tedbirler bulunuyor ancak uygulamada yetersiz kalınıyor" dedi.
Çocuk Koruma Kanunu ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.