Gluten

Gluten

Son dakika gluten haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan gluten gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan gluten haber sayfamızda...

Gluten

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 94 gluten haberi bulunmuştur.
'İshalin tek nedeni enfeksiyon olmayabilir'
'İshalin tek nedeni enfeksiyon olmayabilir'İshal denince akla ilk olarak mikrobik enfeksiyonlar gelse de gerçek nedenin çoğu zaman gözden kaçabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, sorunun kökeninde alerjilerden enzim eksikliğine kadar pek çok farklı faktörün yatabileceğini söyledi.
22.11.2025Sağlık-Yaşam
Geleneksel Trabzon mutfağı yeniden canlandı
Geleneksel Trabzon mutfağı yeniden canlandıTrabzon’un Sürmene ilçesinde zengin mutfak kültürünü yaşatmak amacıyla ’Geçmişten Günümüze Unutulmaya Yüz Tutmuş Trabzon Mutfağı’ etkinliği düzenlendi. Geleneksel mutfak kültürünün korunmasının önemine dikkat çeken Dr. Ender Saraç, “Trabzon, ülkemizin çok bereketli bir köşesi. Dağı, denizi, deresi ve gölleriyle inşallah torunlarımıza daha yeşil, bereketli ve geleneksel tatların korunduğu bir Trabzon bırakırız” dedi.
16.11.2025Video
Eksun Gıda üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladı: Yılın ilk 9 ayında FAVÖK 205 milyon TL’ye ulaştı
Eksun Gıda üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladı: Yılın ilk 9 ayında FAVÖK 205 milyon TL’ye ulaştıTürkiye’nin önde gelen un üreticilerinden Eksun Gıda, 2025 yılının 3'üncü çeyrek finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınladı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha güçlü bir finansal tablo ortaya koyan şirketin toplam hasılat tutarı 8,2 milyar TL olarak gerçekleşirken brüt karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 887,2 milyon TL’ye yükseldi.
11.11.2025Ekonomi
‘Lipödemli bireylerde anti-inflamatuar diyet yaşam kalitesini artırıyor’
‘Lipödemli bireylerde anti-inflamatuar diyet yaşam kalitesini artırıyor’Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, kilo vermek için diyet yapan ama bacaklarındaki ağrılı şişliklerin azalmadığını fark eden kadınların önemli bir kısmının aslında lipödemle mücadele ettiğini söyledi. Lipödem hastalarında kişiye özel, düşük karbonhidratlı, anti-inflamatuar beslenme modelinin semptomların hafiflemesine yardımcı olabileceğinin altını çizen Dyt. Yurttadur, “Bu tür diyetler, sistemik inflamasyonu azaltarak ağrının azalmasına, ödemin kontrolüne ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlar” dedi.
20.10.2025Sağlık-Yaşam
Bursa'da, su tasarruflu çeltik üretimi
Bursa'da, su tasarruflu çeltik üretimiBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi, çeltik üretiminde damla sulama yöntemiyle yaptığı denemede, su tüketimini yaklaşık yüzde 50 oranında azaltırken, hastalık ve yabancı ot sorunlarının da önüne geçti. Geleneksel tava yönteminde, 1 hektarlık alanda 10 ila 15 bin metreküp arasında su kullanılırken, damla sulama sistemiyle yetiştirilen çeltik için bu miktar 6 bin metreküpe düştü.
18.09.2025Video
Tadelle, yeni ürünü ile Superior Taste Award'tan üç yıldız aldı
Tadelle, yeni ürünü ile Superior Taste Award'tan üç yıldız aldıTadelle, 'en iyilerin' sertifikalandırıldığı Superior Taste Award'ta yeni ürünü parça fındıklı kakaolu fındık ezmesi ile üç yıldız kazandığını duyurdu. Superior Taste Award'ta üç yıldız almaya hak kazananlar, yüzde 90'ın üzerinde puan ile 'sıradışı ürünler' kategorisinde yer alıyor.
11.01.2025Kurumsal
‘Huzursuz bağırsak sendromunun en önemli belirtisi tekrarlayan karın ağrısıdır’
‘Huzursuz bağırsak sendromunun en önemli belirtisi tekrarlayan karın ağrısıdır’Huzursuz bağırsak sendromunun toplumda sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, hastalığın semptomlarının doğru şekilde tanımlanmasının tedavi edilmesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Hastalığın en önemli belirtisinin tekrarlayan karın ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıkaya, “Toplumun yüzde 10 ila 15’lik kısmını etkileyen bu hastalık, özellikle kadınlarda ve gençlerde daha sık görülüyor” dedi.
11.12.2024Sağlık-Yaşam
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyor
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyorAntalya Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde üretilen glütensiz yiyeceklere, 3 yeni tarif eklendi. Manavgat ilçesinin coğrafi işaretli susamıyla birleşen tarifler, kitap haline getirilerek farklı dillerde yayımlanacak.
5.11.2024Video
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyor
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyorAntalya Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde üretilen glütensiz yiyeceklere, 3 yeni tarif eklendi. Manavgat ilçesinin coğrafi işaretli susamıyla birleşen tarifler, kitap haline getirilerek farklı dillerde yayımlanacak.
5.11.2024Gündem
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldıTÜRKİYE'NİN yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Bu kapsamda Beytülmal Vakfı ve İB Grup Şirketi iş birliğiyle yüzde 98 saf bor gübresiyle üretilen organik tarım ürünleri ve Yetiş+ Çarşı’nın e-ticaret modeli tanıtıldı. Şirket, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen herkesin ürünlerini adil fiyatlarla tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor.
8.09.2024Video
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldıTÜRKİYE'NİN yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Bu kapsamda Beytülmal Vakfı ve İB Grup Şirketi iş birliğiyle yüzde 98 saf bor gübresiyle üretilen organik tarım ürünleri ve Yetiş+ Çarşı’nın e-ticaret modeli tanıtıldı. Şirket, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen herkesin ürünlerini adil fiyatlarla tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor.
8.09.2024Kurumsal
Kavılca buğdayı, 3 bin tonluk üretim kapasitesi ile ulusal pazara açıldı
Kavılca buğdayı, 3 bin tonluk üretim kapasitesi ile ulusal pazara açıldıArdahan ve Kars yöresinde, 13 bin yıllık geçmişe sahip olan ata tohumu kavılca buğdayı, yaklaşık 50 yıllık aranın ardından yeniden üretilmeye başlandı. Tarım Bakanlığı'nın tohum desteğiyle Ardahan’da son 5 yılda üretilen miktar 3 bin tona ulaştı. Coğrafi işareti de alınan kavılcadan elde edilen glütensiz ve şekersiz organik un, ulusal firmaların tercihi arasına girdi.
12.05.2024Video
Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyor
Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyorSosyal medyada moda olan diyetler, uzman kontrolünde yapılmadığında sağlığı tehdit ediyor. Çocukluk çağındakiler ya da ergenler ağır protein diyetleri ile böbrek hatta kalp yetmezliği riskine girerken, erişkinlerde ise hurma diyeti, glutensiz diyet gibi trend tarifler, diyabete hatta şeker komasına davetiye çıkarıyor. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 79 ilde hizmet veren Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nde uzman diyetisyen, fizyoterapist, hatta psikologlar eşliğinde tamamen ücretsiz bir şekilde uzman kontrolünde kilo vermek mümkün.
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”Alerjik reaksiyonlar özellikle bahar mevsiminde artış gösteriyor. Mevsime bağlı polen artması gibi etkenler kişilerde göz ve burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi bulgulara neden olabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, son zamanlara alerjik reaksiyonlarda artış görüldüğünü ve çözüm önerisinin alerjiye maruziyeti olabildiğince azaltmak oluğunu belirtiyor. Alerjik maruziyeti kaldırmanın kolay olmadığını ifade eden Gür, kişinin beslenme, uyku düzeni ve stres faktörlerine de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
29.04.2024Sağlık-Yaşam
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”Alerjik reaksiyonlar özellikle bahar mevsiminde artış gösteriyor. Mevsime bağlı polen artması gibi etkenler kişilerde göz ve burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi bulgulara neden olabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, son zamanlara alerjik reaksiyonlarda artış görüldüğünü ve çözüm önerisinin alerjiye maruziyeti olabildiğince azaltmak oluğunu belirtiyor. Alerjik maruziyeti kaldırmanın kolay olmadığını ifade eden Gür, kişinin beslenme, uyku düzeni ve stres faktörlerine de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
29.04.2024Video
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladıTürkiye’de glütensiz beslenmeyi yaygınlaştırmak, çölyak hastalığı hakkında farkındalığı artırmak ve ihtiyacı olan çölyaklı ailelere destek olmak amacıyla kurulan Çölyak Vakfı, 1’inci yaşını özel hazırlanan glütensiz gala yemeği ile kutladı.
26.04.2024Sağlık-Yaşam
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladıTürkiye’de glütensiz beslenmeyi yaygınlaştırmak, çölyak hastalığı hakkında farkındalığı artırmak ve ihtiyacı olan çölyaklı ailelere destek olmak amacıyla kurulan Çölyak Vakfı, 1’inci yaşını özel hazırlanan glütensiz gala yemeği ile kutladı.
26.04.2024Video
"Histamin intoleransı en çok orta yaşlı kadınları etkiliyor"
"Histamin intoleransı en çok orta yaşlı kadınları etkiliyor"Batı toplumlarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gıda intoleransı, teşhis konulup tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesini önemli oranda düşürüyor. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, toplumda en çok görülen gıda intoleranslarından biri olan histamin intoleransının her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmesine rağmen daha çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünün belirtti.
25.04.2024Sağlık-Yaşam
“Çölyak hastalığı genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir”
“Çölyak hastalığı genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir”Çölyak hastalığının genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Çölyaklı bireylerin akrabalarında yaklaşık yüzde 8-18 ve tek yumurta ikizlerinde yüzde 70, kardeşlerinde yüzde 30 oranında çölyak hastalığının görülmesi, hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Hastalığın günümüzdeki tek ve etkili tedavisi sıkı bir glütensiz diyete tam uyumdur” dedi.
23.02.2024Sağlık-Yaşam
Genetik ve nadir hastalıklar tanı merkezi, gluten hassasiyeti konulu seminer düzenledi
Genetik ve nadir hastalıklar tanı merkezi, gluten hassasiyeti konulu seminer düzenlediSon yıllarda gluten ile ilişkili hastalıklar için yapılan farkındalık çalışmaları erken tanı, teşhis ve tedaviyi kolaylaştırıyor. Genetik hastalıklarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan Genetik ve Nadir Hastalıklar Tanı ve Araştırma Merkezi İntergen tarafından düzenlenen ‘Gluten tehdit midir?’ seminerinde Doç. Dr. Gülay Ceylaner katılımcıların sorularını yanıtlayarak, gluten hakkında merak edilenleri açıkladı. Doç. Dr. Gülay Ceylaner, “Gluten hassasiyeti büyük oranda genetik yatkınlıkla ilişkilidir. Bu konuda farkındalık da çok önemlidir. Ancak bu konu öyle bir noktaya gelmiştir ki gluten hassasiyeti olmayan, sağlık sorunu olmayan insanlar da gluteni hayatlarından çıkarmaya başlamıştır” dedi.
29.01.2024Sağlık-Yaşam
Yeni yıla kilo almadan girmek için 9 öneri
Yeni yıla kilo almadan girmek için 9 öneriDiyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş Sefer, yeni yıla kilo almadan girmek için önerilerde bulundu. "Akşam rahat yemek için sabahı pas geçmek isteyebilirsiniz, fakat bu kan şekerinin ani dalgalanmalarına yol açacaktır" diyen Sefer, "İştahımızı kontrol altında tutabilmek için mutlaka kahvaltı yapılmalı kahvaltıda ise yumurta, az yağlı peynir, avokado ve bolca mevsim sebzesi, ihtiyaca göre bir dilim ekmek ideal bir öğün örneğidir. Hem tok tutacak hem de özellikle avokado ve sebzeler sayesinde iyi bir antiinflamatuar menü olacaktır" dedi.
29.12.2023Sağlık-Yaşam
Çölyak hastası çocuklar glutensiz beslenmek istiyor
Çölyak hastası çocuklar glutensiz beslenmek istiyorİzmir'deki Çiğli Selim Diniz İlkokulu'nda öğrenimine devam eden Meriç Canoğlu (7), Elif Ebrar Aydın (9) ve Muhammed Ali Beştepe (6), farklı sınıflarda okusalar da tüm vakitlerini birlikte geçiriyor. Çünkü onlar buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glutene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu olarak bilinen çölyak hastası çocuklar. Diğer çocukların yedikleri gıdaları tüketemeyen Meriç, Elif Ebrar ve Muhammed Ali okulun kantininde glutensiz ürün bulamadıkları için her yere beslenme çantalarıyla birlikte gidiyor.
'Unutulmuş ürün' darı, geri dönüyor
'Unutulmuş ürün' darı, geri dönüyorBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 75'inci oturumunda 2023'ün 'Darıların Uluslararası Yılı' ilan edilmesinin ardından; Türkiye'de darının sofralardaki yerini yükseltmek, besin değeri anlayışını artırmak ve yeni potansiyel kullanımlarını keşfetmek için etkinlikler düzenlenecek. 'Unutulmuş ürün' olarak bilinen darı, çiftçilerin iklim şoklarına karşı dayanıklılığını artırarak, küçük çiftçilerin geçim güvenliğini yükseltecek.
13.10.2023Gündem
Prof. Dr. Karagöz: Türkiye'de buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybettik
Prof. Dr. Karagöz: Türkiye'de buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybettikEkmeğin ve buğdayın sürdürülebilirliği İstanbul'da düzenlenen  Yerel Tohumlar Farkındalık Semineri'nde masaya yatırıldı. Seminerde bir konuşma yapan Prof. Dr. Alptekin Karagöz, "1930'dan bu yana buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybetmişiz. Yerel çeşitlerde kriz her an var. Genetik çeşitlilik sürekli düşüyor ama biz bir şekilde bunların bir kısmını gen bankalarımıza aldık. İklim bu kadar belirgin şekilde değişmeden önce de biz bunları bırakmaya başlamıştık. İnsanlar köyden kente göçtü. Bunları ekecek kimse yok" dedi.
27.09.2023Video
Dr. Selışık: Hayvan yemi olarak kullanılan darı, pirinç pilavının yerini alabilir
Dr. Selışık: Hayvan yemi olarak kullanılan darı, pirinç pilavının yerini alabilirAntalya'daki darı çalıştayında konuşan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, mevcut durumda çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılan darının sofralarda pirincin yerini alacağını söyledi. Dr. Selışık, “Sofralarda bir bulgur pilavının yerini belki almaz ama pirinç pilavının yerini alabilir. 5 sene sonra darıdan söz edileceğini düşünüyorum" dedi.
21.09.2023Ekonomi

Benzer Haber Etiketleri

sağlıkbeslenmeçölyakGlütensiz yiyecektarif

Gluten ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.