Son dakika Hasat haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Hasat gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Hasat haber sayfamızda...
Haluk Görgün: ASELSAN'ımız 400 milyon doların üzerinde bir elektronik harp projesi sözleşmesi imzaladıTEKNOPARK İstanbul'da düzenlenen, girişimleri yatırımcılar, kurumlar ve ekosistem paydaşlarıyla buluşturan HASAT 2025’in ikinci gününde konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Genel Başkanı Haluk Görgün, "Avrupa'da, ASELSAN'ımız 400 milyon doların üzerinde bir elektronik harp projesi sözleşmesi imzaladı. Önümüzdeki hafta bir başka şirketimizin bundan çok daha büyük bir sözleşmesini kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
'En iyi su hasadı deposu; toprak'Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Aşık, suyun yüzde 79'unun kullanıldığı tarım sektöründe kuraklıkla mücadelede yağmur suyu hasadının önem arz ettiğini belirterek, "En iyi su hasadı deposu topraktır. Topraktaki mevcut nemi tutmak da su hasadıdır" dedi.
Bakan Yumaklı: Depremden etkilenen 11 il için 11 milyar lira finansman sağladıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Depremden etkilenen 11 il için 11 milyar lira finansman sağladık. Hibe desteği olarak kullanacağımız bu kaynakla bölgede tarımın sürdürülebilirliğini sağlayacak ve altyapıyı iyileştireceğiz. Deprem bölgesindeki üreticilerimize şimdiden hayırlı, bereketli olsun” dedi.
Liseliler gıda krizine karşı yenilebilir otları tanıyorİzmir'de lise öğrencilerinden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) üyeleri, Ege'nin köklü yabani yenilebilir ot kültürünü tanımak amacıyla Unknown Heritage (Bilinmeyen Miras) adıyla proje hazırladı. Urla'nın Bademler köyünde hasat edilen otlar kullanılarak pişirilen yemekleri yiyen öğrenciler, deneyimlerini Atina'daki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) sempozyumunda anlatacak.
Liseliler, gıda krizine karşı yenilebilir otları tanıyorİzmir'de lise öğrencilerinden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) üyeleri, Ege'nin köklü yabani yenilebilir ot kültürünü tanımak amacıyla Unknown Heritage (Bilinmeyen Miras) adıyla proje hazırladı. Urla'nın Bademler köyünde hasat edilen otlar kullanılarak pişirilen yemekleri yiyen öğrenciler, deneyimlerini Atina'daki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) sempozyumunda anlatacak.
Mesleğinden vazgeçip, safran üretimine başladı; gramı 700 TLBolu'da mali müşavirlik mesleğini bırakıp, hayalini kurduğu çiftçiliğe yönelen Şeyda Yoltaş (32), kapalı ortam tarımı modeli ile 50 metrekarelik alanda safran üretimi yapıyor. Gramı yaklaşık 700 TL olan safranın üretimine ilişkin Yoltaş, "Arılar gelmeden, erkek organ polenlerini dağıtmadan safranı toplamak ciddi bir emek maliyeti, işçi maliyeti. Burada biz bu süreci çok daha rahat atlattık. Yine çok çalıştık ama tarladakilere nispeten çok daha rahattık" dedi.
Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık kış sebzelerini erken olgunlaştırdıİzmir'de Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık nedeniyle kış sebzelerinin aynı anda olgunlaştığını ve bu nedenle piyasada bolluk yaşandığını belirtip, "Havanın yumuşak gitmesi, belirli aralıklarla ekilen sebzelerin erkenden yetişmesine neden oldu" dedi.
Anız yangınında dumandan zehirlenen çiftçi öldüŞanlıurfa'da tarlada çıkan anız yangınına müdahale ederken yoğun dumandan etkilenen çiftçi Mehmet Özcan (48), kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
‘En acı biber’in hasat zamanıHatay'da 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinin hasadı için çiftçiler hazırlık yapıyor.
‘En acı biber’in hasat zamanıHatay'da 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinin hasadı için çiftçiler hazırlık yapıyor.
Adana'da muz üretimi, devlet teşvikleriyle 7 bin 500 dekara çıktıAdana'da tropikal meyve yetiştiriciliği kapsamında verilen devlet destekli teşviklerle birlikte muz üretim alanı, son 8 yılda 100 kat artarak 7 bin 500 dekar alana ulaştı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, "Burada dekar başına rekolte yaklaşık 5 ile 8 ton arasında değişebiliyor. Bakım koşullarına göre farklılık gösteriyor ancak üreticiler genelde iyi baktığı için açık alandaki muz üretimine göre verimler daha yüksek" dedi.
Alanya avokadosunda rekolte beklentisi 150 milyon adetTürkiye'deki avokado üretiminin merkezi konumundaki Antalya'nın Alanya ilçesinde bu yılki rekolte beklentisi 150 milyon adet. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Türkiye'deki avokado üretiminin yüzde 60- 65'inin ilçeden yapıldığını belirterek, Orta Doğu, Rusya, Kafkas ve Balkan ülkelerine ihracat yapıldığını söyledi.
Emekli doktor, 4 kuşaktır süren tarım geleneğini kızıyla tropikal meyve serasına dönüştürdüAdana’da yaşayan emekli doktor Mustafa Güzelsoy (62), kızı Damla Güzelsoy (25) endüstri mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra beraber kurdukları tropikal meyve serasıyla 4 kuşaklık aile geleneğini sürdürüyor. Mustafa Güzelsoy, "Devlet desteğiyle kurduğumuz 70 dönümlük tropikal sera bahçesinden verim almaya başladık. Tropikal meyvelerin Türkiye’de tüketimi artıyor. Biz de pazarın geleceğini görerek seramızı kurduk, üretime başladık. Çiftçilik geleneğimizi Damla ile 5'inci kuşağa aktarıyoruz" dedi.
Tescilli Ordu kivisinde hasat sürüyor, 500 milyon TL kazanç hedefleniyorOrdu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, fındıktan sonra üreticisine en çok kazandıran ürünlerin başında kivinin geldiğini vurgulayarak, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmalarına göre 6 bin 200 ton civarında kivi rekoltesi tespiti yapıldı. Kivilerimiz kaliteli ve coğrafi işaret belgeli. Kiviyle bu sene kentimize ve ülkemize 500 milyon lira civarında para girmiş olacak” dedi.
Tescilli Ordu kivisinde hasat sürüyor, 500 milyon TL kazanç hedefleniyorOrdu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, fındıktan sonra üreticisine en çok kazandıran ürünlerin başında kivinin geldiğini vurgulayarak, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmalarına göre 6 bin 200 ton civarında kivi rekoltesi tespiti yapıldı. Kivilerimiz kaliteli ve coğrafi işaret belgeli. Kiviyle bu sene kentimize ve ülkemize 500 milyon lira civarında para girmiş olacak” dedi.
Metropol hayatını bıraktı, memleketinde mantar üretim çiftliği kurduİstanbul'da yönetici olarak çalıştıktan sonra memleketi Erzurum'un Oltu ilçesine dönen Murat Özmen (50), bakanlık desteğiyle mantar üretim çiftliği kurdu. Konya'dan kompost, Kütahya'dan özel göl toprağı getirten Özmen, yılda 80 tona yakın mantar üretimi yapıyor.
Eşini kaybettiği hastalık sürecinde önerilen, bulamadığı safranın üreticisi olduSivas'ta beyin tümörü teşhisi konulan eşi Hamza Çam'ı 2017 yılında kaybeden Neziha Çam (40), tedavi sürecinde alternatif tıp uzmanlarının önerdiği safran bitkisine ulaşmakta zorluk yaşadı. Eşini kaybettikten sonra bu bitki ile ilgili araştırmalar yapan Çam, yaşadığı Kerimmümin köyündeki 2 dönümlük arazisine safran ekti. Eylül ayında ektiği safranın 2 ay sonra hasadını yapan Neziha Çam, "Eşimi kaybettim. Bu süreçte geç kaldık. 'Ben bir şey yapmalıyım ve çare arayanlara çare olmalıyım' diyerek bu bitkinin ekimine başladım" dedi.
Maden rehabilitasyon projesi kapsamında zeytin fidanları toprakla buluştuMuğla'nın Milas ilçesinde Türkiye’nin en büyük eski maden sahalarından biri olan Hüsamlar Rehabilitasyon Sahası'nı doğaya ve tarıma kazandırma projesi kapsamında 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde 300 yaşında zeytin ağacı toprakla buluşturulurken, 100 zeytin fidanı dikildi.
Maden rehabilitasyon projesi kapsamında zeytin fidanları toprakla buluştuMuğla'nın Milas ilçesinde Türkiye’nin en büyük eski maden sahalarından biri olan Hüsamlar Rehabilitasyon Sahası'nı doğaya ve tarıma kazandırma projesi kapsamında 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde 300 yaşında zeytin ağacı toprakla buluşturulurken, 100 zeytin fidanı dikildi.
Hasat ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.