Uygun oyuncun yoksa 3-4-3 kaos futboludur

3-4-3 oynadığın futbolcularla 4'lü oyunun her türlüsünü oynarsın. Futbolcuların altyapısı ve yetişme tarzı zaten 4'lü oyuna göre olduğu için, 3'lüden 4'lü oyuna kolay geçersin. Ama tam tersi durum çoğu zaman olmayabilir. 3'lü oynamak için başka meziyetler ve fiziksel özellikler de lazım. En başta, başka bir ciğer lazım mesela. Sol ve sağ kanadı sezonun büyük bölümünde gidip gelecek kadar ciğeri olan oyuncular lazım. İki tane de değil, sağlam yedekli 4 tane hem de. Orta sahada da aynı ciğerden 3-4 tane daha lazım, defansa da en az 3 tane birden. (Bunların bir de pas yapıp, orta açabilenini de bulacaksın). Önde de olmazsa olmaz çok çok iyi bir santrafor. Çünkü 3'lü oyunun bizde gördüğümüz örnekleri, top yapmak, oyun kurmak yerine, sürekli baskı yapıp rakipten top kapmaya ve şok gol atmaya yönelik. Bunlar yoksa 3'lü oynamak bir çok maçta kaos futbolundan başka bir şey seyrettirmez. Valerien Ismael için ilk maçta yazdığımız şey, bu takımı tempoyla orantılı, organizasyon yapan bütünlüğe ulaştırması gerekliliğiydi. 4 maçta hemen olmasını bekleyemeyiz tabi ki. Ama ilk maçların gazı bittikten sonra teknik direktöründen pek de bir şey öğrenmemiş bir futbolcu topluluğu var şimdi. Ve açıkçası Beşiktaş, yukarda da bahsettiğimiz şekilde, tam bir kaos futbolu oynuyor şu an. Önümüzdeki sezon düzelmeyecekse, bu iş olmaz, net bu. Fenerbahçe ve Vitor Pereira örneği zaten önümüzde.
Bir de üçlü sistemde oyunun boyunu ne kadar uzatırsan sağ ve solda oynayan oyuncuların geri dönüşlerde kat edeceği mesafe de o kadar uzuyor. Dün de Beşiktaş, defansı çok geride kurunca, Rosier ve Rıdvan geri koşmakta o kadar zorlandı, hatta bir çok atakta, pozisyon bittikten sonra geri gelebildi. Bu boşluklardan da defalarca atak yaptı Kasımpaşa. İkinci devrenin ilk 15 dakikasındaki pozisyonları atsalar 5-6 bile olabilirdi skor.


Yani bu 3'lü oyun Beşiktaş'ın bu kadrosunun kaldırabileceği bir oyun değil, bu net artık. Üstelik bir sonraki sezonda da aynı sistem olacak. Öyleyse önümüzdeki sezonki 3-4-3 için, 8 tane çok iyi transfer lazım Beşiktaş'a. Aşşağısı kurtarmaz. '3'ü, 4'ü ortalama oyuncu olsun' düşüncesi de kurtarmaz.. (Gedson bu sayıya dahil değil). 4'lü sistemde sağ beki, sol beki, orta sahayı, hatta 10 numarayı bile idare edebiliyorsun form düşüklüğünde veya sakat-cezalı durumunda. Ama bu oyun, bu sistem, idare edilebilen bir düzen değil. Beşiktaş'ın da ona göre transfer politikasını çok iyi belirlemesi ve ona göre hareket etmesi lazım.

Bir kaç sözümüz de bazı oyunculara olsun.

Ersin, çıkıp çıkmama olayını bir alışkanlık haline getirdi artık. O zaman Beşiktaş'ın kaleci transferi ya da kaleci antrenörü değişikliğini düşünmesi gerekli artık.
Pjanic sezonun en büyük hayal kırıklığı bana göre. Dün de, oynadığını sarı kart gördüğünde fark ettik.
Vida ve diğer stoperler Kasımpaşa'nın attığı gollerde iyi uyudular.
Bu arada 3-0 olduktan sonra taraftarın cılız da olsa yönetim aleyhine yaptığı tezahüratlar başkan Ahmet Nur Çebi'nin ve yönetimin dikkate alması gereken bir tutum. O tezahüratlar hep cılızdan başlar, stat korosuna dönüşür.
Sonuç olarak Beşiktaş bu mağlubiyetle, ilk dörde girerek Avrupa’ya gitme hedefini de mucizelere bıraktı ve önümüzdeki sezon için hiç ışık vermedi.