Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Bolat: Savaş, cari açık üzerindeki riskleri artırmaktadır

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İran-ABD-İsrail savaşının enerji fiyatları ve dış ticaret kanalları üzerinden etkisini artırması cari işlemler açığı üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırmaktadır" dedi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakan Bolat, "2026 yılı Ocak ayında cari işlemler açığı 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 32,9 milyar dolar gerçekleşmiştir. Yıllıklandırılmış altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 33,9 milyar dolar fazla verilmiştir. Hizmet ihracatı güçlü seyrini devam ettirerek, 2026 yılı Ocak ayında yıllıklandırılmış olarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 oranında artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 123,5 milyar dolara ulaşmıştır. Seyahat gelirlerimiz 2026 yılı Ocak ayında 42,8 milyar dolar, taşımacılık gelirlerimiz ise 60,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.

'RİSKLERİN ETKİSİNİN SINIRLANDIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ'

2026 yılı Ocak ayı itibarıyla mal ve hizmet ihracatı toplamının, bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artarak 396 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bolat, "Küresel konjonktürde artan risk ve belirsizliklere rağmen cari işlemler açığı tarihsel ortalamaların altında seyretmeye devam etmiş; 2025 yılında milli gelire oranı yüzde 1,9 olarak gerçekleşmiştir. İran-ABD-İsrail savaşının enerji fiyatları ve dış ticaret kanalları üzerinden etkisini artırması cari işlemler açığı üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırmaktadır. Bu çerçevede, bakanlık olarak jeopolitik çalkantıların dış ticaretimizde oluşturduğu risklerin etkisinin sınırlandırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. TCMB tarafından, ödemeler dengesi istatistiklerinde veri kalitesini artırmak amacıyla, borçlanma senetlerine yönelik faiz giderlerinin hesaplanmasında mikro veri tabanlı yeni bir yönteme geçilmiştir. Bu yöntem değişikliği neticesinde, Eylül 2020’den itibaren Birincil Gelir Dengesi altındaki 'Portföy Yatırımları/Gider' kalemi toplamda 8,9 milyar dolar yukarı yönlü güncellenmiştir. 2025 yılında ise 'Portföy Yatırımları/Gider' kaleminde 4,8 milyar dolar yukarı yönlü önemli düzeyde bir revize gerçekleşmiştir" açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'den 'cari açık' açıklaması
  2. Ocak ayı cari açık verileri açıklandı
  3. TÜİK: Tavuk eti üretimi azaldı, yumurta ve içme sütü üretimi arttı
  4. Prof. Dr. Aydeniz: Türk ürünleri 'Made in EU' etiketiyle Avrupa pazarında yer alabilir
  5. Besler, 2025 yılı finansal sonuçlarını açıkladı
  6. Tera Yatırım’ın Londra’daki Türkiye Konferansı’na 25 trilyon dolarlık fonlardan katılım
  7. TÜİK: Toplam ciro ocakta arttı
  8. Tekirdağ Şarköy'deki yanan ormana 10 bin fidan dikildi
  9. Ülker, 2025 yılı finansal sonuçlarını açıkladı
  10. Ticaret Bakanlığı: Yılın ilk 2 ayında 40 ilde ihracat arttı

© Copyright 2026

DHA