Bakan Yumaklı: Kapalı alanlarda yapılan tüm bitkisel kayıt altına alınacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kapalı alanlarda gerçekleştirilen tüm bitkisel üretimin, taahhütname ile mülkiyetine veya yapıldığı yere bakılmaksızın coğrafi koordinatlarıyla kimliklendirilerek kayıt altına alınacağını açıkladı.
Bitkisel ürün değil bitkisel tehlike
Daha sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilen bitkisel ürünlerin uzun vadeli kronik etkilerinin yanı sıra, planlı ya da acilen yapılması gereken ameliyatlarda da ölümcül riskler olabiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Aylin Nizamoğlu, oldukça masum olarak bilinen, daha sağlıklı olma veya zayıflama amacıyla kullanılan sarımsak, yeşil çay, kiraz sapı çayı gibi ürünlerin, ciddi kanamalara sebep olabildiğini, sinamekinin bağırsak delinmesine bile yol açabildiğini söyledi. Özellikle planlanmış ameliyatı olan hastaların, kullandıkları bitkisel ürünleri doktorlarına mutlaka söylemesi gerektiğini de kaydeden Dr. Nizamoğlu, "Bu ürünlerin kan sulandırıcı etkisi, ameliyat öncesi yaptığımız rutin testlere de yansımıyor. Her şey normal görünürken hasta ameliyat sırasında beklenmedik bir şekilde kanayabiliyor. Ya da kalp ritmini, tansiyonu bozan etkileri oluyor. Genç, sapasağlam hastalarda ameliyat sırasında kalp durması yaşanabiliyor, onu düzeltmek için verdiğimiz ilaçlar da etkisini geç gösteriyor. Çok fazla sarımsak tükettiği için beyin kanaması geçiren vakalar bildirilmiş literatürde" dedi.
Bitkisel atıklardan üretilen enerji ile milli ekonomiye katkı
TÜRKİYE’de yeşil enerji konusundaki adımlarını hızlandıran Oltan Köleoğlu Enerji (OKE), biyokütle üzerinden ürettiği çevreci-yenilenebilir enerji ile milli ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.