Son dakika bitkisel haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bitkisel gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bitkisel haber sayfamızda...
'Kalpli Göl'e jandarma korunmasıÇanakkale'nin Ezine ilçesinde yılın belli dönemlerinde pembe ve kırmızıya yakın tonlara bürünen ve kalp şekli ile dikkati çeken 'Kalpli Göl', jandarma ekipleri tarafından korunuyor.
'Kalpli Göl'e jandarma korunmasıÇanakkale'nin Ezine ilçesinde yılın belli dönemlerinde pembe ve kırmızıya yakın tonlara bürünen ve kalp şekli ile dikkati çeken 'Kalpli Göl', jandarma ekipleri tarafından korunuyor.
Sokakta, pazarda 'doğal, taze' sanılan 'tehlikeli' lezzetGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarlarında soğuk zincir, üretim ve hijyen kurallarına uyulmadan satılan midye, mısır, döner, simit, çekirdek, pamuk şeker gibi lezzetler ile pazar tezgahında 'taze' ve 'doğal' düşüncesiyle tercih edilen süt, peynir ve yoğurt, sucuk, kuru yemişin, tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Sokakta, pazarda 'doğal, taze' sanılan 'tehlikeli' lezzetGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarlarında soğuk zincir, üretim ve hijyen kurallarına uyulmadan satılan midye, mısır, döner, simit, çekirdek, pamuk şeker gibi lezzetler ile pazar tezgahında 'taze' ve 'doğal' düşüncesiyle tercih edilen süt, peynir ve yoğurt, sucuk, kuru yemişin, tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Araştırma: Gıdaların görsel dokusu sürdürülebilir tüketimi şekillendirebilirYeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sibel Özilgen ve ekibi, yiyeceklerin görsel dokusunun tüketici davranışlarını nasıl etkilediğini araştırdı. Araştırmanın sonucuna göre görsel dokuyu kullanarak hem karbon ayak izi azaltılabilir hem de tüketiciler sürdürülebilir yiyeceklere yönlendirilebilir. Prof. Dr. Sibel Özilgen, “En çarpıcı örneklerden biri, görsel dokusu katmanlı hale getirilen sütlaç. Bu yöntemle sütlacın karbon salınımı tam yüzde 31 azaldı. Üstelik bu sunum, tüketiciler tarafından daha çok tercih edildi” dedi.
Geleneksel el sanatı Edirnekari’yi, kendi ürettiği kağıtlara işliyorEdirne’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirnekari Sanatçısı Sevilay Güler, geleneksel el sanatı Edirnekari’yi, bitkisel lif, pamuk ve talaş tozu gibi maddelerden kendi ürettiği kağıtlara işliyor. Geri dönüşüme de katkıda bulunan Güler, "Çeşitli şeylerin üzerine; örneğin ahşabın üzerine, kağıdın üzerine Edirnekari çalışabiliyoruz ama ben neden kendi yaptığım, kendi ürettiğim kağıtların üzerine Edirnekari yapmayayım dedim. Bunda da başarılı oldum. Şimdi de yine atölyemde öğrencilerle ve kursiyerlerle bu işleri yapmaya, el yapımı kağıt üretmeye devam ediyoruz" dedi.
Geleneksel el sanatı Edirnekari'yi kendi ürettiği kağıtlara işliyorEdirne’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirnekari Sanatçısı Sevilay Güler, geleneksel el sanatı Edirnekari’yi, bitkisel lif, pamuk ve talaş tozu gibi maddelerden kendi ürettiği kağıtlara işliyor. Geri dönüşüme de katkıda bulunan Güler, "Çeşitli şeylerin üzerine; örneğin ahşabın üzerine, kağıdın üzerine Edirnekari çalışabiliyoruz ama ben neden kendi yaptığım, kendi ürettiğim kağıtların üzerine Edirnekari yapmayayım dedim. Bunda da başarılı oldum. Şimdi de yine atölyemde öğrencilerle ve kursiyerlerle bu işleri yapmaya, el yapımı kağıt üretmeye devam ediyoruz" dedi.
Doç. Dr. Doğan: Kanıtlanmamış bitkisel ürün kullanımı böbrek ve karaciğer yetmezliğini tetikleyebilirTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde kanıtlanmamış bitkisel ürünlerin kullanımına ilişkin uyararak, “Özellikle karaciğerde toksisiteye neden olarak akut karaciğer yetmezliğini tetiklemektedir. Bunun dışında böbrek fonksiyonlarında bozulmaya, akut böbrek yetmezliğinin gelişmesine neden olabilmektedir" dedi.
Doç. Dr. Doğan: Kanıtlanmamış bitkisel ürün kullanımı böbrek ve karaciğer yetmezliğini tetikleyebilirTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde kanıtlanmamış bitkisel ürünlerin kullanımına ilişkin uyararak, “Özellikle karaciğerde toksisiteye neden olarak akut karaciğer yetmezliğini tetiklemektedir. Bunun dışında böbrek fonksiyonlarında bozulmaya, akut böbrek yetmezliğinin gelişmesine neden olabilmektedir" dedi.
Bakan Yumaklı: Bugün karşılaşılan mevsimsel etkiler geçicidirTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025 yılı üçüncü çeyrek büyüme verilerine ilişkin, "Türkiye tarımı güçlüdür. Bugün karşılaşılan mevsimsel etkiler geçicidir; tarımsal üretimi artırmak ve altyapımızı güçlendirmeye yönelik azim ve kararlılığımız kalıcıdır" dedi.
Türkiye'de en çok ölüme sebep olan uyuşturucu; bonzaiTürkiye'de geçen yıl uyuşturucu kullanımından kaynaklanan 427 ölümün 204'ünde sentetik kannabinoide (bonzai), 142'sinde metamfetamine rastlandı. En fazla ölüme sebebiyet veren en riskli madde 2023'te metamfetaminken, 2024'te bonzai ilk sırada yer aldı.
Cevdet Yılmaz: Enflasyon tekrar arzu ettiğimiz patikaya geldiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bu ayın enflasyonunun iyi bir noktada geleceğini öncü göstergelerden tahmin edebiliyoruz. Dolayısıyla enflasyonun tekrar arzu ettiğimiz patikaya geldiğini söyleyebilirim” dedi.
‘Lipödem, selülit gibi yüzeysel bir kozmetik sorun değil’Kadınların büyük bölümünün lipödem ve selüliti karıştırdığını söyleyen Prof. Dr. Barış Öztürk, “Hastalar, bacak ve basen bölgesindeki düzensiz görünümü kendi kendine ‘selülit’ olarak niteliyor. Bu yanlış yorumlama; yıllar süren denemeler, maddi kayıplar, gereksiz uygulamalar ve inflamasyonun ilerlemesiyle sonuçlanıyor. Lipödem, selülit gibi yüzeysel bir kozmetik sorun değil;mikro dolaşım bozukluğu ve lenfatik baskı ile ilişkili tıbbi bir durumdur” dedi.
Bakan Yumaklı: Gıda güvenilirliği kırmızı çizgimizdirTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir. Bu konuda bugüne kadar taviz vermedik, bundan sonra da asla vermeyeceğiz" dedi.
Edirne’de buğdayda kuraklığa karşı en ideal ekim metodu belirlenecekEdirne’de 2025 yılı başında, yüksek sıcaklık ve yağışsız hava nedeniyle oluşan kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinde en uygun ekim tarihi ve yöntemini tespit etmek için yapılan 3 farklı ekim yöntemi, buğdayda da gerçekleştirildi.
Suriye Arap Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliğine Nuh Yılmaz atandıCumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Suriye Arap Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz atandı.
Gıda Mühendisi Sırma: Uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar bakteri üretir Ortaköy'de bir restoranda yedikleri yemeğin ardından gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan aileden anne ve 2 çocuk hayatını kaybetti. Ailenin yemek yediği öne sürülen restoran mühürlenirken, yiyecek aldıkları belirlenen 3 işletmeye yönelik de işlem yapıldı. Bunun üzerine tüketilen sokak yiyeceklerine ilişkin konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Ortam sıcaklığı dediğimiz 5 ile 60 derece arasındaki sıcaklık aralığı riskli bir aralıktır. Sokakta satılan gıdalar bu riskli aralıkta uzun süre toz toprağın altında, güneş ışığının altında, uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar da zararlı, hastalık yapan bakteriler üretir. Onlar da üremekle kalmaz oraya toksin bırakır. Zehirlenmek için sebepler artıyor" dedi.
‘Diyabetle ömür boyu arkadaş olmak ve iyi yönetmek gerekiyor’İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyabetlilerin beslenmesinde dikkat etmeleri gerekenlere ilişkin tavsiyelerde bulundu. Diyabetin kontrol altında tutulmasında en önemli görevin diyabetlilere ait olduğunu belirten Prof. Dr. Alphan, “Çünkü diyabet, hayat boyu diyabetlilerle birlikte olacak bir arkadaş gibidir. Diyabetlilerin arkadaşları olan bu hastalık ile iyi geçinebilmeleri için yanlış olan beslenme alışkanlıklarını değiştirip, yerine, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemeleri gereklidir” dedi.
‘Önyargılar değil organlar yaşasın’Organ bağışının birçok hayatı kurtarabileceğini vurgulayan Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ulaş Sözener Türkiye’de özellikle toplumsal önyargıların bu konuda en büyük engel olduğunu belirterek, “Önyargılar değil organlar yaşasın” çağrısında bulundu.
Adana’da gıdaların raf ömrünü uzatacak doğal koruyucular geliştirildiAdana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Uçar, laboratuvar ortamında herhangi bir kimyasal koruyuculara başvurmadan biberiye, kekik, adaçayı gibi bitkisel yağları kullanarak gıdalarda nanoteknolojik doğal koruma sistemi oluşturdu. Çalışmayla, bitkisel kaynaklı doğal bileşenlerle özellikle balık ürünleri, et ve köfte gibi kolay bozulabilir gıdaların sentetik katkı maddeleri kullanılmadan raf ömrünün uzatılabildiği ortaya konuldu.
Doç. Dr. Doğan: Gribal enfeksiyon vakalarında yavaşlama gözlemliyoruzTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, ekim ayı başında sayısında artış yaşanan gribal enfeksiyon vakalarında yavaşlama gözlemlediklerini belirterek, "Toplam başvurularda yaklaşık yüzde 20-25 gibi bir artış oldu. Hızlı bir ivmelenmeydi bu. Günümüze geldiğimizde bu ivmelenmede bir yavaşlama gözlemlemekteyiz" dedi.
Bitkisel ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.