İstanbul kanatsız kaldı
Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle haftasonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak. Biz sipariş olarak istiyoruz fakat bize 'Kesim yok' deniyor. Buradaki amaç bu durumun arkasından bir zam gelecek görüntüsüydü, o da oldu zaten. Tavuğa talep çok; fakat istediğimiz siparişler gelmiyor." dedi. Ailesiyle mangal yapan İlkay Ay ise, "Tavuk kanat bulamadık biz de incik alıp geldik. Bu bayram yoğunluğunda da tavuk bulunmadı. Kanat yokken incik ve pirzola tarzı olan ürünleri tercih ettik." diye konuştu.
İstanbul'da kırmızı ette 3 ayrı tarife; Fiyatlar da semtten semte değişiyor
İstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" dedi.
Sakatat fiyatları eti solladı
Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, sakatatın kilo fiyatının, etin kilo fiyatını geçtiğini belirterek, “1 kilo kuzu ciğer, 1 kilo kuzu etin fiyatını geçti. Eskiden yüzüne bakılmazdı sakatatın, şimdilerde etten pahalı" dedi.
Et ve Süt Kurumu'ndan 'kırmızı et' piyasasına yönelik açıklama
Et ve Süt Kurumu, kırmızı et piyasalarını dengeleme ve düzenleme görevi kapsamında kurumun; arz durumuna göre piyasayı kontrol ederek hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik önlemler aldığını açıkladı.
Antalya halinde balık, tavuk ve kırmızı etten ucuz
Akdeniz'de av yasağının 15 Eylül itibarıyla sona ermesiyle Antalya Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Antalya Balık Komisyoncuları ve İşadamları Dernek Başkanı İlhami Demir, balığın, tavuk ve kırmızı etten daha ucuz olduğunu söyledi.
2022'de kırmızı et üretiminde yüzde 12,3 artış
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2022 yılında kırmızı et üretimi yüzde 12,3 artarak 2 milyon 191 bin 625 ton olarak gerçekleşti.
Yuvaları yıkılan 2 yavru kartal korumaya alındı
Tunceli’de şiddetli rüzgar nedeniyle devrilen ağacın üzerinde bulunan yuvadaki 2 yavru kartal, korumaya alındı. Günde 1 kilo kırmızı et tüketen yavrular, erişkinliğe ulaşınca doğaya salınacak.