Dünya Kupası'nda kimi tutacağız ?

1930'dan bu yana sadece iki kez katılabildiğimiz Dünya Kupası finallerine yine ekrandan bakacağız, peki kimi tutacağız?
Türk futbolseverlerin kimi sambacı Brezilya, kimi tangocu Arjantin'den yana. Son yıllarda İngiltere'den, Belçika'dan sürpriz bekleyenler var. Bazıları Alman disiplinini sever bazıları Portakalları beğenir.


Tabi şu da var; Türkiye'de tuttuğu takımın oyuncusu Dünya Kupası'nda boy gösteriyorsa ona dikkat çekilir. Örneğin Kim Min-Jae sahaya çıktığında Fenerbahçeliler Güney Koreli olacak. Vida sahadaysa Beşiktaşlılar Hırvatistan'ı izleyecek, Larin ve Atiba için Kanada maçlarında ekrana geçecekler. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Herkes Dünya Kupası'nda kendinden birşeyler bulacak.
Turnuva başlayınca da en göze hoş gelen futbol oynayan ya da en mücadeleci biraz da mağdur olan ülke sempati kazanacak, gönüllerde taht kuracak.

Tarihinde ilk kez Arap coğrafyasında oynanacak Dünya Kupası aynı zamanda ilk kez yaz aylarında değil kış aylarında oynanacak. Bu yıl 21 Kasım’da Katar’da başlayacak şampiyona 18 Aralık'taki final maçıyla son bulacak.
Gruplara kısaca bir göz atalım;

Ev sahibi Katar A Grubu'nda ve açılış maçını Ekvator ile oynayacak. Seyirci faktörü ne kadar etkili olur bilinmez ama ev sahibi için Hollanda veya Senegal ile başlamak daha kırıcı olabilirdi. Bu grupta Hollanda avantajlı. Mane ve Mendy liderliğinde Afrika şampiyonluğuna ulaşan Senegal de bu gruptan çıkar. Dünyanın en iyi liglerinde önemli isimleri bulunan Senegal bence turnuvanın da sürpriz şampiyon adayı. Şahsen ben isterim

B Grubu'nun seri başı takımı İngiltere gidebildiği kadar gitmeye çalışacak. Southgate'in yaş ortalaması düşük yıldızları gruptan rahat çıkar. ABD bu grubun kapalı kutusu ve her maçı her sonuca açık olacak. İran, savunma futboluyla grubun kaderini alacağı beraberliklerle etkileyebilir. Bu grubun son takım ise Galler, İskoçya veya Ukrayna olacak. Hangisi olursa olsun avantajlı bir gruba gelecek.

C grubunda Arjantin-Meksika düellosu lideri belirler diye tahmin ediyorum. Messi ve arkadaşları bakalım ne yapacak ? Lewandowski'nin takımı Polonya aradan bir ikincilik alabilir. Suudi Arabistan ise B Grubu'ndaki Iran tarzında önce beraberlikler için sahaya çıkacak diye tahmin ediyorum.

D Grubu'nda son şampiyon Fransa, Dünya Kupası'nın en büyük favorilerden birisi. Mbappe tarihi bir oyun sergileyebilir ve sonrasında yeni takımına geçebilir. Danimarka, ikinciliği zorlayabilir. Tunus ve play-off'tan gelecek BAE, Avustralya ya da Peru D grubunda sıralamayı belirleyecek.

E Grubu'nda iki dev, İspanya ve Almanya eşleşti. Ama bu dezavantaj değil, el ele çıkabilirler. Gerçii Almanlar 4 yıl önce Löw ile gruptan çıkamamıştı ama Hansi Flick yönetiminde yine favoriler arasındalar. İspanya da Euro 2020'de göz doldurdu. Ellerinde giderek tecrübe ve ritm kazanan gençler var. Japonya ve play-off galibi Kosta Rika ya da Yeni Zelanda için işler kolay olmayacak.

F Grubu son Dünya Kupası'nın akıllarda kalan ülkelirini buluşturdu. 2018 Rusya'da Fransa'nın ardından ikinci olan Hırvatistan ve üçüncü Belçika bu grupta ilk 2 sırayı paylaşırlar. Fas sürpriz yapabilir, Kanada ise en zayıf halka görünüyor

G Grubu'nda sambacı Brezilya var. 2002'de Türkiye'nin dünya üçüncüsü olduğu kupayı kazanmalarından bu yana kürsüye çıkamadılar. Neymar bu kez nasıl bir etki yapacak, hep birlikte göreceğiz. Murat Yakın yönetimindeki İsviçre sağlam ve kontrollü oynayan bir ekip. Sırbistan ise futbolcuların anlık form durumuna bağlı performans gösteriyor. Kamerun uzatmanın uzatmasında finaller biletini aldı. Dünya kupasında etkili olmak isteyecekler ama grupta çetin cevizler var.

H Grubu'nda bizi eleyen Portekiz var. Zorlanarak da olsa finallere gelen Portekiz'in neler yapabileceği 36'lık Cristiano Ronaldo'ya bağlı. Uruguay, Güney Kore ve Gana birbirlerini yenebilecek ekipler.